Deze vraag zal vreemd klinken voor elke nieuwe crypto beginner. Waarom wordt bitcoin met goud vergeleken? Hoe kan men stellen dat fysiek goud vergelijkbaar is met een digitale cryptocurrency zoals bitcoin?
In de eerste plaats, heeft dit te maken met het feit dat bitcoin’s ontwerp geinspireerd is op de werking van goud. Het wordt beschouwd als een verbeterde digitale iteratie van goud. Zeg maar, goud 2.0 voor het digitale informatietijdperk. Deze visie wordt gedeeld door vele vooraanstaande vermogenbeheerders waaronder Stanley Druckenmiller en Paul Tudor Jones. Inderdaad, het beginnen met het kopen van bitcoin bij bijvoorbeeld Bitvavo is geen domme zet, het slimme geld is al sinds 2020 actief begonnen met het accumuleren van bitcoin. Dit heeft veel te maken met het feit dat het monetaire beleid van de centrale banken volledig er op gericht is om de economie en de beurzen overreind te houden. Hiervoor worden biljoenen dollars en euro’s geprint die uiteindelijk inflatierisico’s inhouden. Verder wordt de rente kunstmatig laag en zelfs negatief gehouden. Een vermogen beheren en behouden wordt in dit monetaire klimaat bijna onmogelijk. Vandaar dat er voor schaarse activa wordt gekozen zoals vastgoed, kunst en natuurlijk goud. Hier wordt nu bitcoin als een nieuwe schaarse beleggingsklasse aan toegevoegd.
Echter om te stellen dat het gaat om een keuze tussen goud of bitcoin gaat te ver. In dit opzicht kunnen we kijken naar de houding van de Canadese mijnbouwmiljardair Frank Giustra. Hij pakt uit over bitcoin en goud in een flitsend interview met Stansberry Research.. Zijn simpele formule is: wil je rustig slapen kies je voor goud; wil je kans op een gigantische waardestijging kies je bitcoin. Goud is er al 3000 jaar en heeft nog nooit gefaald. Bitcoin komt pas net kijken. Ook wijst Guistra erop dat centrale banken hun uiterste best zullen doen bitcoin te ondermijnen. “Onderschat nooit de macht van de overheid”, aldus Frank Guistra. Goud kopen is de meest veilige belegging die in feite door de centrale banken wordt aangehouden als een reserve asset. Hieronder kun je de video bekijken over Guistra’s mening over goud en bitcoin: