Cryptobeginner.nl

Stellar (XLM) netwerk geconfronteerd met downtime van 2 uur

Stellar (XLM) netwerk geconfronteerd met downtime van 2 uur

Voorbije woensdag is het netwerk van Stellar geconfronteerd met een 2 uur durende downtime. De downtime was het gevolg van een crash van de zogenaamde “trusted nodes”. Het Stellar netwerk maakt gebruik van een reeks van nodes die worden uitgevoerd door vrijwillige power users evenals door de ‘Stellar Development Foundation’. Het netwerk van Stellar was na de downtime van 2 uur meteen terug volledig up & running.

Probleem in voting systeem

De oorzaak van de downtime moet worden gezocht in het voting systeem waar het Stellar netwerk gebruik van maakt. Het is dit systeem die verantwoordelijk is voor de reputatie waar de verschillende nodes over beschikken. Omwille van een bepaalde reden hebben de voters de reputatie van de SDK nodes een boost gegeven waardoor ze grotendeels verantwoordelijk werden voor het consensus. Ondanks het feit dat het Stellar (XLM) netwerk pretendeert over een gedecentraliseerd karakter te beschikken ontstond er op deze manier toch een vorm van centralisatie. Dit uiteraard geheel gebaseerd op het voting gedrag van de nodes.

Gebrek aan SDK nodes

Het gebrek aan SDK nodes waarvan sprake was heeft er voor gezorgd dat er niet voldoende validators beschikbaar waren om een consensus te kunnen bereiken. Dit is een belangrijk probleem. De downtime heeft namelijk meteen een niet onbelangrijke zwakte van het Stellar (XLM) netwerk blootgelegd. De downtime is namelijk het gevolg van het feit dat slechts één enkele identiteit verantwoordelijk bleek voor het in stand houden van het consensus.

Decentralisatie eerder reeds in vraag gesteld

Het is absoluut niet voor het eerst dat een potentiële centralisatie een gespreksonderwerp is met betrekking tot het Stellar netwerk. Ook in het verleden werd er vanuit de crypto community reeds meermaals de nadruk gelegd op het potentieel gecentraliseerde karakter van het Stellar netwerk. De downtime welke het netwerk nu heeft ervaren legt de vinger echter meer dan ooit op de wonde. De downtime is extra pijnlijk omdat Stellar in het verleden reeds meermaals standvastig heeft benadrukt dat haar systeem uitstekend bruikbaar is voor het uitvoeren van (grootschalige) internationale transacties. Dan mag een dergelijke downtime echter uiteraard helemaal niet voorkomen.

Gedecentraliseerd alternatief voor Ripple’s XRP-token

In de praktijk kan de XLM-token van Stellar worden omschreven als een gedecentraliseerd alternatief voor de XRP-token van Ripple. De standvastige crypto aanhangers hebben dan ook meermaals hun voorkeur uitgesproken voor de XLM-token boven de XRP-token. Echter hangt er nu toch een ietwat donkere wolk boven het hele project. Decentralisatie wordt aanzien als één van dé fundamenten van de cryptowereld. Op het ogenblik dat bij een project ook maar het vermoeden van centralisatie ontstaat kan dat haar reputatie ernstige schade toebrengen. Dit gezegd zijn is het wel zo dat Stellar sinds haar lancering uitstekende samenwerkingsverbanden heeft weten te realiseren. De bekendste en misschien ook wel belangrijkste is deze met het bedrijf IBM.

Niet alleen vrees voor centralisatie bij Stellar

De vrees voor centralisatie neemt binnen de cryptomarkt stelselmatig toe. In het bijzonder bij grote, waardevolle projecten wordt er vaak met een vergrootglas naar potentiële centralisatie gekeken. Neem nu bijvoorbeeld Binance Coin. De Binance Chain vertrouwt op een relatief kleine hoeveelheid aan validators welke worden gecontroleerd door de exchange. Dit betekent dat een crash van een voldoende hoeveelheid aan nodes als gevolg kan hebben dat de distributed ledger niet meer op een betrouwbare manier kan worden geverifieerd. Dit kan het netwerk vatbaar maken voor aanvallen. Ondanks het feit dat Stellar dus niet alleen staat in haar verhaal zal er toch een passende oplossing moeten worden voorzien wil het netwerk haar geloofwaardigheid als internationaal betaalnetwerk niet verliezen.

StellarX exchange is live!

StellarX exchange live

Stellar lanceert ‘StellarX’ gedecentraliseerde exchange

Het is eindelijk zo ver! De gedecentraliseerde exchange genaamd ‘StellarX’ is live gegaan. De exchange is gebaseerd op het ‘Stellar (XLM)’ protocol en maakt het mogelijk om meteen met fiat geld zoals euro’s en dollars te investeren in cryptocurrencies. Wat het allemaal natuurlijk nog mooier maakt is dat handelen in cryptocurrencies door gebruik te maken van de ‘StellarX’ exchange mogelijk is zonder dat er daarvoor handelskosten dienen te worden betaald. Zo wordt investeren in cryptovaluta’s weer net wat toegankelijker en vooral voordeliger gemaakt.

Geen handelskosten en gas fees

Eén van de eerste zaken waar potentiële investeerders in cryptocurrencies naar kijken op het ogenblik dat ze van plan zijn om een bepaald bedrag te investeren is natuurlijk de kostprijs waarmee ze geconfronteerd zullen worden. Op dit vlak gooit StellarX alvast hoge ogen. Dit niet alleen omdat er geen handelskosten in rekening worden gebracht, maar ook omdat zogenaamde ‘gas fees’ ontbreken. Dit zorgt er voor dat ze over een structureel voordeel komt te beschikken in vergelijking met alternatieven zoals bijvoorbeeld IDEX en EtherDelta.

Verschil tussen StellarX en StellarDEX

Eerder lanceerde Stellar reeds de kleinschalige, gedecentraliseerde exchange genaamd ‘StellarDEX’. Deze wist ondanks haar kleine(re) opzet toch op verschillende dagen een handelsvolume te realiseren van 1 miljoen Amerikaanse dollar in 24 uur. Ondanks het feit dat dit best al mooi te noemen is, is het hele idee achter ‘StellarX’ toch nog heel wat uitgebreider en indrukwekkender. Het team van Stellar wist er alvast het volgende over te vertellen:

“StellarX zal op een zekere dag niet alleen obligaties bevatten, maar ook aandelen, onroerend goed, grondstoffen en nog zoveel meer. Dit uiteraard gecombineerd met alle ‘noodzakelijke’ (digitale) munten. Echter, deze nieuwe middelen kosten niet alleen tijd, maar ook het juiste protocol om ze te kunnen digitaliseren.”

De zogenaamde ‘on-ramp fiat’ optie zal er voor zorgen dat Amerikaanse dollars worden omgezet in een speciale asset, namelijk ‘USDX’. Bovendien zal het platform eveneens de mogelijkheid voorzien voor extra tokenisatie voor stablecoins gekoppeld aan andere valuta.

Een verzameling van verschillende exchanges?

De gedecentraliseerde exchange StellarX zal het mogelijk maken voor verschillende operatoren om handelsparen en marketplaces aan te maken. Dit betekent dat StellarX in de praktijk eigenlijk perfect dienst zou kunnen doen als een soort van verzameling van verschillende exchanges, waar bijvoorbeeld zelfs een KYC proces in het protocol kan worden ingebouwd:

“We maken het mogelijk voor uitgevers van een token om (indien zij dit wensen) KYC vereisten op te leggen vooraleer een persoon met de token kan beginnen handelen. Bovendien voorzien we houders van de tokens ook van begrijpelijke informatie over wat ze nu precies bezitten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om met een complete kennis een duidelijke en goed overwogen beslissing te maken.”

Ondanks het feit dat de lancering van StellarX groot nieuws en een belangrijk moment is voor het project moet het gezegd dat de prijs van de XLM-token er eigenlijk niet of nauwelijks op heeft gereageerd. Na de lancering bleef de virtuele munt dan ook ergens tussen de 0,24 & 0,26 Amerikaanse dollar schipperen. Wij zijn alvast razend benieuwd naar de toekomst van deze beloftevolle, gedecentraliseerde exchange!

Stellar (XLM) toegevoegd aan Coinbase Pro

Stellar (XLM) toegevoegd aan Coinbase Pro

Nadat eerder de XRP-token van Ripple reeds was toegevoegd aan Coinbase Pro volgt nu al snel een tweede nieuwe naam. Deze keer gaat het om de XLM-token van Stellar. Beide projecten richten zich op min of meer dezelfde markt. Daar waar Stellar echter gedecentraliseerd is geldt dat niet voor de XRP-token van Ripple. Wellicht wou men bij Coinbase niemand voor de borst stoten en is het daarom dat ook Stellar zo kort achter de XRP-token eveneens aan de exchange is toegevoegd.

“Ondersteuning voor de XLM-token zal meteen beschikbaar zijn voor alle gebruikers van Coinbase Pro. De enige uitzondering hierop wordt gevormd voor inwoners van de Amerikaanse staat New York. Het is mogelijk dat er in een latere fase nog extra jurisdicties zullen worden toegevoegd”, aldus Coinbase op haar officiële blog.

De listing op Coinbase Pro komt er slechts enkele dagen nadat Stellar een rebranding heeft doorgevoerd. In eerste instantie lanceerde het project een nieuw logo, maar ook haar volledige identiteit ging op de schop. Stellar heeft voorheen reeds indicaties de wereld ingestuurd al zou ze over een hechtere samenwerking beschikken met verschillende banken. Dit uiteraard door middel van haar betaalsysteem voor het uitvoeren van zogenaamde “cross-border payments”. Dit uiteraard geheel in lijn met het systeem van Ripple.

Destination Tag of Memo vereist

Wanneer u een storting wenst te doen in XLM bij Coinbase Pro dient u er rekening mee te houden dat er daarvoor een destination tag of een memo meegegeven dient te worden. Alleen op deze manier is het namelijk voor Coinbase (Pro) mogelijk om de stortingen aan de juiste gebruiker toe te wijzen. Gebruikers die er niet voor kiezen om aan hun stortingen een destination tag mee te geven kunnen hun funds mislopen. Dit is dan ook zeker en vast iets om rekening mee te houden.

Prijsstijging van 7% over de voorbije 24 uur

Het nieuws met betrekking tot de listing van de XLM-token op de Coinbase Pro exchange heeft gezorgd voor een stijging van ongeveer 7 procent over de voorbije 24 uur. Dit heeft de waarde van de XLM-token tot boven de 0,11 dollar gebracht. Het is perfect mogelijk dat de waarde van de token nog een verdere stijging kent. Dit niet in het minst omdat de interesse in Stellar duidelijk terug is toegenomen. Uiteraard kunnen er op dit vlak geen garanties worden gegeven. Het nieuws heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ook met name Binance een aanzienlijke stijging van het volume in Stellar heeft waargenomen. Het volume van de XLM-token tegenover USDT van Tether steeg dan ook met zomaar even 36 procent.

Is de XLM-token wel vereist voor de Stellar technologie?

Eén van de vaakst gehoorde nadelen van Ripple heeft betrekking tot het feit dat haar XRP-token niet noodzakelijk is voor partners die gebruikmaken van de Ripple technologie. Een niet onbelangrijke vraag welke zich dan ook stelt is in hoeverre het systeem van Stellar en haar XLM-token hiervan verschilt. De kans bestaat namelijk dat ook het systeem van Stellar perfect kan functioneren zonder het gebruik van de XLM-token. Dat is op moment van schrijven nog zeer onduidelijk. Dit blijft dan ook een rode vlag waar u als investeerder altijd rekening mee zult willen houden.

Stellar tekent enorme groei op en claimt zevende plaats

De cryptocurrency Stellar (XLM) heeft de voorbije dagen een zeer aanzienlijke groei weten te realiseren. Op datum van 1 januari, net na middernacht werd de XLM token nog verhandeld tegen een kostprijs van ongeveer 0,38 Amerikaanse dollar. Op moment van schrijven zien we dat de prijs voor één token is opgeklommen tot een bedrag van ongeveer 0,75 Amerikaanse dollar. Over de voorbije 24 uur alleen al wist Steller een koersstijging van 33,14 procent te realiseren. Deze brengt haar totale market cap op een bedrag van 13.313.024.100 Amerikaanse dollar.

Projecten die zijn opgericht door Jed McCaleb lijken het fantastisch te doen. Zijn voormalige project Ripple mag zich inmiddels de tweede meest waardevolle cryptocurrency noemen terwijl ook Stellar een stevige positie binnen de top 10 beet lijkt te hebben. Door de recente groei die Stellar heeft doorgemaakt heeft ze namelijk de zevende plaats geclaimd. Bovendien staat ze op moment van schrijven op een boogscheut van Litecoin waardoor zomaar ook de zesde plaats in het vizier komt.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!