Overheden wereldwijd hebben steeds meer aangedrongen op wetten om Bitcoin en de hele cryptosector te reguleren. Volgens hen ondermijnt de decentralisatie van Bitcoin de controle van de overheid over financiële transacties, waardoor er een achterpoortje ontstaat voor criminelen. Sommige overheden beweren dat het complexe en gedistribueerde netwerk van Bitcoin het moeilijk maakt om transacties te traceren, wat criminele activiteiten als witwassen van geld, drugshandel, financiering van terrorisme en fraude in de hand werkt. U kunt meer leren over bitcoin-handel en een betere handelaar worden met Bitcoins Era.
De mythe van de anonimiteit van Bitcoin
Een veelgehoord argument is dat Bitcoin-transacties anoniem en ontraceerbaar zijn. Dergelijke meningen zijn echter niet helemaal juist. De onderliggende blockchain-technologie van Bitcoin valideert de openbare adressen en transactiegegevens van gebruikers op een gedeeld digitaal grootboek. De informatie is toegankelijk voor alle Bitcoingebruikers, maar onthult niet hun echte identiteit. Bovendien zijn Bitcoin-transacties niet onderworpen aan de Know Your Customer (KYC)-regels. Daarom zeggen sommige mensen dat Bitcoin anoniem is.
De omgeving verandert echter snel: cryptobeurzen werken steeds vaker samen met rechtshandhavingsinstanties om transacties te traceren. Sommige crypto-uitwisselingsplatforms vereisen nu KYC-ID’s voordat mensen van hun diensten gebruik mogen maken. Vervolgens delen zij de gegevens met de rechtshandhavingsinstanties. Dat maakt het voor de overheid makkelijker om de Bitcoin-transacties van mensen te volgen.
Als uw Bitcoin-fondsen ongebruikt blijven in een persoonlijke portemonnee of op een uitwisselingsplatform, kunt u alleen anoniem blijven. Die status eindigt zodra u geld ontvangt of verstuurt via de portefeuille. Als u vertrouwt op een cryptobeurs die KYC-regels toepast, kan de overheid gemakkelijk de geüploade documenten op het platform gebruiken om uw identiteit te onthullen en uw transacties te volgen.
Hoewel de meeste Bitcoingebruikers gezagsgetrouwe burgers zijn die zich zorgen maken over hun privacy, is de anonimiteit van Bitcoin een krachtig instrument dat financiële criminaliteit in de hand kan werken. Het gedecentraliseerde netwerk en het virtuele bestaan van Bitcoin kunnen duistere transacties verborgen houden voor het publiek. De gegevens die met cryptovaluta worden geassocieerd, creëren echter een forensisch spoor dat de volledige financiële transacties van gebruikers plots tot publieke informatie kan maken.
Transacties van Bitcoingebruikers traceren
Wetshandhavers en regelgevende instanties kunnen de portefeuilles van Bitcoingebruikers traceren met behulp van kleine beetjes informatie langs het geldspoor. Het is echter een ingewikkeld en moeizaam proces dat gespecialiseerde hulpmiddelen vereist. Ze halen meestal gegevens van darknet marktplaatsen en oogsten informatie via cryptomining. De instanties kunnen ook gebruik maken van de online geschiedenis van mensen en de informatie vergelijken met de KYC-gegevens op crypto-uitwisselingsplatforms om eigenaars van Bitcoin-portefeuilles te identificeren.
In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, worden Bitcoin-transacties opener en traceerbaarder dan banktransacties. In mei 2021 hielp de FBI bijvoorbeeld bij het terughalen van Bitcoin ter waarde van 2,3 miljoen dollar die als losgeld aan een criminele organisatie was betaald.
Academische onderzoekers en vernieuwers creëerden de versleutelingen en softwaresystemen van Bitcoin om als gedecentraliseerde munt te werken. De meesten van hen werken momenteel samen met de wetshandhavingsinstanties om misdadigers op te sporen en te arresteren. Bitcoin-transacties genereren veel gegevens die onderzoekers in staat stellen ze te koppelen aan verkopen op online platforms en uiteindelijk aan handelaars.
Onderzoekers volgen niet alleen de Bitcoin-blockchain en de online markten, maar proberen ook de IP-adressen van verkopers te achterhalen. Onderzoekers in de Silk Road-zaak verzamelden bijvoorbeeld stiekem flarden gegevens van afbeeldingen, teksten en Bitcoin-transacties op het platform. Vervolgens koppelden zij het bewijsmateriaal aan de IP-adressen van de toestellen die door kopers en verkopers werden gebruikt.
Soms gebruiken mensen dezelfde pseudoniemen op hun sociale platforms tijdens Bitcoin-transacties. Dat maakt het ook makkelijker voor opsporingsambtenaren om uw online activiteiten te volgen, inclusief de Bitcoin-transacties die onder hetzelfde pseudoniem worden uitgevoerd.
Over het algemeen heeft Bitcoin verbeterde privacy- en veiligheidsmaatregelen. Het legt echter ook de nadruk op de grootst mogelijke doorzichtigheid bij financiële transacties. De overheid kan uw Bitcoin-transacties volgen, maar alleen als u Bitcoin gebruikt om misdaden te plegen, zoals drugshandel, witwassen van geld, belastingontduiking en fraude.