Bitcoin klom helemaal naar $ 68.000 in november 2021, op een sterke golf van crypto-enthousiasme die werd aangewakkerd door de media. Mensen keken naar nieuwsitems zoals die over de stijging van 700.000% van Shiba Inu voor dat jaar, en het besef verspreidde zich dat cryptocurrencies een stortbui van rijkdom zouden kunnen veroorzaken. Toen het jaar ten einde liep, werd duidelijk dat de Amerikaanse Federal Reserve zou moeten beginnen met het verhogen van de rentetarieven om de inflatie af te koelen, en Bitcoin kelderde in december met 19%. Daarna crashte het eind 2022 helemaal onder de $ 20.000, waarmee het de loop van een meedogenloze cryptowinter volgde.

Als afsluiting van een jaar dat crypto-fans snel zouden willen vergeten, en na een reeks spraakmakende faillissementen in de sector die namen als Luna, Three Arrows Capital en Celsius meesleurde, stortte in november de iconische FTX-beurs binnen een paar dagen in elkaar. Dit evenement, door Lee Reiners van Duke University “het grootste evenement in de geschiedenis van cryptovaluta” genoemd, bracht een mokerslag toe aan het toch al wankele vertrouwen in de sector. Molly White van Harvard University vatte het gevoel samen toen 2023 van start ging: “Ik denk dat mensen crypto beginnen te zien als een grote zwendel waar ze niets mee te maken willen hebben”.

Dit beschrijft nauwkeurig de gevoelens van duizenden mensen die hun spaargeld verloren in de FTX-crash, maar hoe zit het met de meer vermogende beleggers? Wat weten we over hun gevoelens over crypto toen het schip van de digitale valuta bijna leek te zinken?

Portefeuilles van de rijken

In 2019 concludeerde een rapport over de beleggingsportefeuilles van 2.600 miljonairs dat de vermogende relatief minder in de sector participeerden dan andere demografische groepen. Maar liefst 29% van de ondervraagden gaf toe dat ze een “hoge mate van interesse” hadden in de sector, maar meestal besloten ze niet actief te beleggen. Analisten dachten dat de reden te maken had met de natuurlijke argwaan van vermogensbeheerders tegenover een nieuwe beleggingscategorie met een onbewezen blijvende kracht.

Een ander rapport, twee jaar later, ontdekte dat een forse 83% van de Amerikaanse miljonairs nog steeds nul ruimte in hun portefeuilles toewees aan crypto-activa. Als we ons richten op jongere vermogende mensen, zien we echter dat hun houding crypto-ontvankelijker was dan die van de oudere generatie. “De jongere investeerders waren meer intellectueel betrokken bij het idee, ook al was het nieuw”, legt George Walper van Spectrem Group uit. “Oudere investeerders en de boomers zeiden grotendeels: ‘Is dit legitiem?'”. Bijna de helft van de ondervraagde jongere miljonairs zei dat ze minstens een kwart van hun vermogen in crypto hadden gestoken.

Het “Wealth Report” van Knight Frank van maart dit jaar keek opnieuw naar de geldbeslissingen van vermogende beleggers en daaruit bleek  het volgende: gemiddeld was 26% van hun portefeuilles gewijd aan aandelen, 34% aan commercieel vastgoed, 17% aan obligaties, 3% aan goud en 2% aan crypto. De houding van de vermogende ten opzichte van crypto was voorzichtig gebleven. Het rapport zei dat, hoewel 34% van de respondenten geloofde in het potentieel van de NFT-markt, 20% van gedachten veranderde na de crash van 2022.

Cryptowalvissen

Het komt voor dat vemogende mensen eigenlijk de sleutel zijn tot het bepalen van de cryptoprijsactiviteit. Cryptowalvissen, dat zijn individuen of entiteiten met ongewoon grote holdings in een bepaald token, maken een groot verschil in cryptoprijzen wanneer ze investeren in crypto of hun munten verkopen. Als een walvis een groot aantal tokens verkoopt, wordt deze beweging vaak nagevolgd door “walviswatchers” die de handelsactiviteit van crypto-vermogende wallet-adressen in de gaten houden. De prijzen van dat token zouden dan dalen, waarvan diezelfde walvis dan zou kunnen profiteren door de goedkopere tokens op te pikken om ze later te verkopen, wanneer de prijzen hoger zijn.

Als alternatief zou de walvis enorme bitcoinaankopen kunnen doen die, opnieuw, zouden worden voortgezet door een schare volgelingen, en dit zou de prijzen opdrijven.  Vervolgens zou hij zijn bezit kunnen verkopen voor een hoger rendement. Om een idee te geven van de invloed van vermogende individuen op cryptoprijsschommelingen: Slechts 14 adressen bezaten driekwart van de Dogecoin die in juni van dit jaar bestond. En de rijkste 100 bitcoin wallets bezaten maar liefst 15% van alle bitcoin in omloop.

Tot slot

Veteraan-investeerder Charlie Munger zegt over crypto dat “het stom is omdat het erg waarschijnlijk is dat het naar 0 zal dalen”, wat meer uitdrukt dan een bezorgdheid over het onbekende en een oprechte twijfel is over de activaklasse. Vastgoedbelegger Sam Zell was een paar jaar geleden “eerlijk gezegd erg sceptisch, als het op bitcoin aankomt”. Wat betreft Warren Buffet, chef van Berkshire Hathaway, hij was vrij duidelijk over zijn gevoelens over het onderwerp met zijn opmerking ” al zou je me [alle bitcoin ter wereld] aanbieden voor $25, dan nog, zou ik het niet accepteren”.

We zien dat de vermogende de neiging hebben om hun bezorgdheid te tonen over de cryptoruimte en dat dit niet allemaal kan worden toegeschreven aan hun voorkeur voor vertrouwde beleggingscategorieën. De val van crypto vorig jaar heeft waarschijnlijk veel van hun twijfels over digitale activa bevestigd. Of u nu gelooft dat bitcoin op weg is naar de sterren of naar de afgrond, u kunt investeren in de prijsbewegingen door middel van CFD-handel via de handelsapp van iFOREX.