Amsterdam, 3 juni 2024 – ICONOMI, één van de toonaangevende Britse handelsplatformen voor het beheer van cryptocurrency activa, heeft onlangs Triaconta overgenomen, waardoor het zich verder kan ontwikkelen en groeien in Nederland en Europa. Hiermee is ICONOMI één van de weinige brokers geworden die zowel in de Britse markt als in Nederland aan strenge eisen voldoen. In de toekomst is het bedrijf ook van plan om een licentie te verkrijgen in overeenstemming met de MICA-richtlijn in de EU.

“Wij zijn erg enthousiast en trots dat het Triaconta team zal kunnen groeien, leren en ontwikkelen onder de vleugels van één van de toonaangevende cryptocurrency management platforms op de Europese markt. ICONOMI is een ambitieus bedrijf met een schat aan kennis en is zeer sterk in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. wij zijn ervan overtuigd dat dit een stap in de goede richting is,” zei Don Molenaar, medeoprichter van Triaconta, bij de overname.

ICONOMI stelt Nederlandse gebruikers in staat te beleggen in crypto door crypto strategieën te kopiëren, cryptocurrencies te kopen en verkopen of een eigen crypto strategie te creëren. Het is gebouwd rond een sterk community forum, dat ervaren gebruikers en nieuwkomers met elkaar verbindt. Gebruikers kunnen honderden crypto strategieën kiezen en kopiëren en hun beleggingen zullen de gekozen strategie weerspiegelen. Het maakt het kopen en verkopen van cryptocurrencies mogelijk met verschillende betaalopties – zowel Euro als met (crypto)valuta via bank of directe stortingen en ook met iDeal.

ICONOMI, in eerste instantie ontwikkeld als beleggingsplatform voor particulieren die hun beleggingsportefeuilles willen diversifiëren naar cryptocurrencies, heeft onlangs zijn focus verlegd naar het ontwikkelen van oplossingen voor institutionele beleggers. Vanwege de succesvolle activiteiten in het Verenigd Koninkrijk heeft het ook sterke ambities op de Europese markt. Daarom is de overname van Triaconta, dat een gevestigde aanwezigheid heeft in Nederland – inclusief een registratie van De Nederlandsche Bank (DNB) – de volgende logische stap in de uitbreiding van de activiteiten. 

De CEO van het bedrijf, Peter Curk, benadrukt dat “de wereldwijde markt voor crypto activa geleidelijk aan een meer volwassen fase ingaat, wat passende marktregulering met zich meebrengt, evenals de toetreding van institutionele professionele beleggers, waaronder vermogende particulieren (HNWI) tot de markt. We zien voorbeelden waarbij zelfs grotere particuliere pensioen- en andere fondsen een beleggingsbeleid vormen dat cryptocurrencies omvat, voornamelijk Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Natuurlijk worden dergelijke beleggingen nog steeds als zeer risicovol beschouwd; daarom beperken fondsen beleggingen in crypto activa tot 1-3% van de portefeuille, maar desalniettemin betekent dit een belangrijke verschuiving ten opzichte van een paar jaar geleden. Het lijkt erop dat er een nieuwe sociale consensus aan het ontstaan is, waarbij Bitcoin op het punt staat om de status van ‘digitaal goud’ en een waarde opslag te krijgen.” 

Met dit in gedachten heeft het bedrijf een B2B platform ontwikkeld voor makelaarskantoren, fonds- en vermogensbeheerders en financiële adviseurs die de wereld van crypto willen betreden. Zij kunnen cryptocurrency beleggingsportefeuilles onder hun eigen merknaam beheren met behulp van het ICONOMI whitelabel platform, handelen op meerdere cryptobeurzen en zorgen voor de juiste belasting- en regelgeving rapportage voor hun gebruikers. Activa bij ICONOMI worden beveiligd en opgeslagen in hun eigen systeem van hot en cold wallets, met een structuur met meerdere niveaus / meerdere handtekeningen en speciaal ontworpen processen en richtlijnen die ze volgen. Hun systeem is ontworpen om extreem veilig te zijn voor gebruikers – als je activa wilt verplaatsen, heb je handtekeningen nodig van meerdere mensen/organisaties en met toegevoegde tijd en locatie complexiteit, worden de activa veilig beschermd.

“Vandaag de dag zien we voorbeelden van best practices waarbij banken en andere traditionele financiële instellingen actief fintech oplossingen integreren voor het verwerven en beheren van cryptocurrency activa. Vanwege de complexiteit en specialistische kennis die nodig is, kiezen deze instellingen er echter voor om de oplossingen niet zelf te ontwikkelen, maar ze te huren van partners. ICONOMI heeft deze oplossingen al ontwikkeld en anticipeert op de aanhoudende groei van deze markt in de toekomst. Naast het onderhouden van diensten voor individuele gebruikers, zijn we toegewijd om prioriteit te geven aan op maat gemaakte oplossingen voor de veranderende behoeften van B2B partners en klanten,” voegt Peter Curk toe. 

Als volgende mijlpaal in de ontwikkeling van het bedrijf zullen ze proberen een licentie te verkrijgen in overeenstemming met de nieuwe Europese MiCA-richtlijn, die in 2023 is aangenomen en die een uniform regelgevend kader in de EU-markten zal instellen en zo de markt voor cryptocurrency zal harmoniseren. “Ons Nederlandse team ziet volop kansen voor groei, zowel in de Nederlandse als de bredere Europese markt. Gezien de mogelijkheden en het gebruiksgemak van het ICONOMI platform voor zowel individuele gebruikers als institutionele beleggers geloven wij in de uitbreiding ervan. Zelfs met de eenwording van het regelgevend kader in de EU-markten die de MiCA-verordening met zich meebrengt,” aldus Christiaan Jimmink – Country Lead bij ICONOMI Nederland.

“Door de harmonisatie van de Europese markt en de veiligheid van de handel met cryptocurrencies verwachten we een verdere groei van de activiteiten op dit gebied.” Wij streven ernaar om één van de toonaangevende platforms te blijven voor het beheer van cryptovaluta, dat gemakkelijk te gebruiken zal zijn voor zowel individuele gebruikers als institutionele beleggers. Bij dit streven zal de expertise en ervaring van het Triaconta team ongetwijfeld van onschatbare waarde voor ons zijn”, besluit Peter Curk.

Over ICONOMI LTD

ICONOMI, een crypto portfolio management platform, werd opgericht in 2017 en had in 2019 meer dan 40.000 gebruikers. Een belangrijke mijlpaal volgde in 2021 toen het bedrijf zich registreerde bij de Britse Financial Conduct Authority (FCA). Meer dan 300 aanbieders vroegen een soortgelijke registratie aan, terwijl de toezichthouder slechts 1 van de 10 aanvragen positief had beoordeeld. Onder hen was ICONOMI, dat aantoont dat het voldoet aan de hoge standaarden van de toezichthouder en aan alle eisen. Het platform is ook onderworpen aan strenge auditprocedures en compliance; interne audits worden uitgevoerd door een van de Big 4 accountantskantoren.