De euro en de dollar zijn twee van de populairste valuta’s in de wereld. Ze worden allebei in een groot aantal landen gebruikt, en ze schommelen al jaren in waarde ten opzichte van elkaar. Momenteel is de euro meer waard dan de dollar, maar het is onduidelijk of dit zo zal blijven. Hier bekijken we hoe deze valuta’s het de laatste tijd gedaan hebben, en wat er in de toekomst kan gebeuren.
Wat zijn de euro en de dollar, en welke landen gebruiken ze?
De euro en de dollar zijn twee van de meest gebruikte valuta’s in de wereld. De euro is de officiële munteenheid van 19 van de 28 lidstaten van de Europese Unie, terwijl de dollar de officiële munteenheid van de Verenigde Staten is. Hoewel beide munteenheden ook in een aantal andere landen worden gebruikt, zijn het in die rechtsgebieden geen officiële munteenheden. De euro werd in 1999 ingevoerd en verving een aantal nationale munteenheden binnen de Europese Unie.
De dollar wordt sinds 1792 gebruikt als de officiële munteenheid van de Verenigde Staten. In koopkracht is de euro de op een na grootste munt in omloop, terwijl de dollar de op twee na grootste is. Reservevaluta’s worden echter door centrale banken aangehouden als deel van hun deviezenreserves, en hun feitelijk gebruik kan dus groter zijn dan hun koopkracht zou doen vermoeden. In 2019 werd meer dan 60% van alle mondiale deviezenreserves in dollars aangehouden, en meer dan 30% in euro’s.
Hoe zijn de wisselkoersen van de euro en de dollar in de loop van de tijd veranderd?
De wisselkoers tussen de twee valuta’s heeft de laatste jaren grote schommelingen vertoond, en dit had een overeenkomstig effect op de prijzen van goederen en diensten die in een van beide valuta’s luiden. In het algemeen leidt een zwakkere euro tot hogere prijzen voor geïmporteerde goederen in de Verenigde Staten, terwijl een sterkere dollar de Amerikaanse export duurder maakt voor Europese kopers.
De huidige trend lijkt te gaan in de richting van een versterking van de dollar, wat in de Verenigde Staten tot inflatoire druk zou kunnen leiden. Tegelijk zou een zwakkere euro kunnen helpen om de uitvoer uit de eurozone te stimuleren en buitenlandse investeringen aan te trekken. Uiteindelijk zal de toekomstige richting van de wisselkoers afhangen van allerlei factoren, waaronder economische groei, rentevoeten en overheidsbeleid. Bezoek wisselkoers.org voor meer informatie!