Cryptobeginner.nl

Tether (USDT) haalt meer dan 400 miljoen coins uit schatkist

Tether (USDT) haal 400 miljoen uit spaarpot

Wie de voorbije dagen de “circulating supply” in het oog heeft gehouden van Tether’s USDT-token heeft kunnen vaststellen dat deze met zomaar even 418 miljoen tokens is toegenomen. Deze coins zijn rechtstreeks afkomstig uit de schatkist van de nummer één stablecoin. De coins die reeds eerder waren geproduceerd werden de voorbije herfst uit circulatie gehaald. Op dat ogenblik was er in de schatkist van Tether naar verwachting sprake van zomaar even 600 miljoen aan USDT-tokens. Op vandaag zouden er in de schatkist nog ongeveer 193 miljoen tokens over zijn. Tether (USDT) haalt dus even een aardig voorraadje uit de kast….

Gedeelte meteen verzonden naar Bitfinex

Tijdens het uitvoeren van een reeks transacties werd de schatkist terug grotendeels geleegd. Een niet onaanzienlijk deel van de funds werden bovendien meteen naar Bitfinex verstuurd. Andere transacties gingen richting andere grote exchanges. Zo ontvingen wallet adressen bij zowel Binance, OKEx als Huobi een deel van de koek. De injectie van nieuwe USDT-tokens die in de markt zijn gezet komt na een periode van toegenomen handelsactiviteit op het netwerk. Elke token die door Tether was uitgegeven ging zomaar even 11 keer door het handels ecosysteem in de voorbije 24 uur. Dit althans volgens de data die bekend is gemaakt door Stablecoinswar. De toegenomen supply moet er in de praktijk voor zorgen dat een nog grotere handelsactiviteit kan worden gerealiseerd.

Belang van Tether’s USDT-token extra benadrukt

Ondanks het feit dat het vertrouwen van de crypto community in Tether enigszins is afgezwakt bewijst de nieuwe injectie met tokens nog maar eens het enorme belang van deze asset voor de cryptomarkt. De nieuwe injectie maakt dan ook eens temeer duidelijk dat de USDT-token voor heel wat cryptocurrencies (waaronder ook Bitcoin) van cruciaal belang is voor de handelsactiviteit. Vandaag wordt dan ook terug duidelijk dat het totale handelsvolume van Tether’s USDT-token in Bitcoin wederom boven de 80 procent uitkomt.

Niet alleen Bitcoin ziet een groot deel van de waarde van de USDT-token in haar netwerk terechtkomen. Ook verschillende altcoins konden rekenen op een toegenomen volume vanuit de USDT-token van Tether. Het gaat hierbij in het bijzonder om Ethereum, Litecoin en EOS. Ook Bitcoin Cash zag meer geld uit USDT richting haar BCH token vloeien, maar de hoeveelheden hierbij bleven relatief beperkt ten opzichte van de andere aangehaalde namen.

Toegenomen volume vooral op Chinese exchanges

De piek die op moment van schrijven wordt gerealiseerd in USDT handelsvolume wordt hoofdzakelijk gerealiseerd op exchanges waar heel wat Chinese traders op actief zijn. Het gaat hierbij dan in het bijzonder om OKEx evenals om Huobi.

Wantrouwen in Tether lijkt te stagneren

Toen Tether bekend maakte dat er een deel van de uitgegeven USDT-tokens is ingedekt door schuld en niet door fiat-geld op een bankrekening zorgde dit in eerste instantie voor extra wantrouwen onder cryptocurrency investeerders. In het bijzonder door de komst van heel wat andere stablecoins zoals bijvoorbeeld USD Coin, TrueUSD en Paxos Standard zijn er inmiddels wel wat alternatieven op de markt terug te vinden. Toch lijkt het er naar uit te zien dat de indekking door schuld er niet (meteen) voor zal zorgen dat Tether’s marktaandeel drastisch zal afnemen, in tegendeel.

Tether (USDT) geeft extra tokens uit

Tether (USDT) geeft extra tokens uit

De inhoud van de schatkist van Tether is de laatste tijd aanzienlijk afgenomen. Nadat recent een deel van de tokens uit de schatkist werden gehaald door Tether heeft ze de voorraad nu terug aangevuld. Op een zeker ogenblik was er nog sprake van 57 miljoen resterende tokens. Nu heeft het bedrijf echter extra coins geprint waardoor de totale hoeveelheid terug uitkomt op 273 miljoen. De hoeveelheid USDT-tokens welke in circulatie zijn is in ieder geval aanzienlijk toegenomen. Van onder de 2 miljard enkele maanden geleden tot 2,8 miljard op vandaag. De invloed van de USDT-token van Tether wordt algemeen aanzien als één van de belangrijkste factoren voor de recente meerwaarde die Bitcoin heeft laten optekenen. Op vandaag werd dan ook duidelijk dat 71% van alle BTC trades zijn gebeurd met behulp van de USDT-token.

Nieuwe minting wallet opgezet op 24 april

De nieuwe minting wallet die is opgezet voor de uitgifte van de nieuwe tokens werd aangemaakt op 24 april. Meteen werden er 300 miljoen nieuwe tokens de markt ingestuurd. Deze tokens kwamen in eerste instantie terecht in de schatkist waarna ze zijn onderverdeeld onder een handvol exchanges. Opvallend is dat Bitfinex niet langer de lijst aanvoert met belangrijkste houders van USDT-tokens. Aan de top van deze lijst vinden we op vandaag dan ook namen terug als Binance, Huobi en OKEx. De hele dag al vloeien er een nieuwe hoeveelheid aan USDT-tokens richting deze exchanges.

Binance blijft belangrijkste USDT-houder

Binance mag zich op moment van schrijven de belangrijkste houder noemen van USDT-tokens. De exchange is dan ook in het bezit van zomaar even 809 miljoen tokens. Ook de hoeveelheid aan USDT-tokens bij Huobi stijgt echter in sneltempo. De voorbije twee dagen is de totale hoeveelheid aan tokens bij deze exchange uitgekomen boven de 300 miljoen. Ondanks het feit dat er dus heel wat nieuwe tokens de markt in zijn gestuurd is het nog steeds zo dat elke USDT-token per 24 uur zomaar even 5,7 keer door het trading ecosysteem wordt gestuurd. Dit maakt in één klap duidelijk dat het printen van nieuwe coins daadwerkelijk noodzakelijk was om te kunnen blijven voldoen aan de vraag van de investeerders.

Ook activiteit van Paxos Standard (PAX) neemt sterk toe

Niet alleen Tether en haar USDT-token krijgen af te rekenen met een sterk toegenomen activiteit. Dit geldt ook voor Paxos Standard en haar PAX-token. De adoptie van deze stablecoin stijgt niet alleen aanzienlijk, daarnaast ligt de zogenaamde ‘turnover’ ook bij deze token reeds op 190 procent.

Waarde van USDT-token enigszins in het rood

Vandaag is duidelijk een rode dag voor de cryptomarkt. De waarde van de BTC-token is niet alleen teruggevallen naar ongeveer 5.240 dollar, zelfs de USDT-token heeft een kleine opdoffer gekregen. Uiteraard blijven de verliezen bij een stablecoin altijd beperkt, maar toch. Bovendien valt het op dat de USDT-token op bijvoorbeeld de exchange Kraken is teruggevallen naar een waarde van 0,97 dollar. Dit naar aanleiding van de verkoopdruk waarvan sprake is bij die exchange. De aanzienlijke toename aan activiteit bij de verschillende stablecoins kan een teken aan de wand zijn dat heel wat investeerders hun winst van de voorbije periode hebben opgenomen en aldus veilig hebben gesteld in een stablecoin.

Wirex lanceert 26 stablecoins op de Stellar blockchain

Wier lanceert 26 stablecoins op Stellar blockchain

Morgen komen wij hier op Cryptobeginner.nl met een artikel waarin u kunt lezen dat TrustToken een nieuwe stablecoin op de markt heeft gebracht. De nieuwe stablecoin wordt gedekt door de Australische Dollar. Het bedrijf heeft bovendien inmiddels bekend gemaakt dat het van plan is om nog een aantal extra stablecoins op de markt te lanceren later dit jaar. Een ander bedrijf welke een duidelijke markt ziet in dergelijke tokens is duidelijk het betaalplatform ‘Wirex’. Het bedrijf heeft namelijk zomaar even 26 nieuwe stablecoins gelanceerd op de Stellar blockchain. 

Gedekt door verschillende fiat valuta’s 

Wirex heeft bij de bekendmaking van de lancering van de nieuwe stablecoins aangegeven dat ze gedekt zullen zijn door verschillende fiat valuta’s. Het zou hierbij specifiek gaan om de Amerikaanse dollar, de euro, de Britse pond, de Hong Kong dollar evenals de Singapore dollar. Wirex is houder van een licentie van de ‘Financial Conduct Authority (FCA)’. Dit zorgt er voor dat gebruikers van haar eigen multi-currency Visa kaart de mogelijkheid zullen hebben op hun uitgaven te doen met behulp van deze stablecoins. De Visa kaart van de financiële instelling maakt het mogelijk voor gebruikers om hun cryptovaluta’s overal uit te geven waar Visa wordt geaccepteerd. Op moment van schrijven biedt de kaart dan ook ondersteuning voor 8 cryptocurrencies evenals 10 fiat valuta’s.

Direct verhandelbaar met andere stablecoins 

Wirex heeft verder nog laten optekenen dat de nieuwe stablecoins rechtstreeks verhandelbaar zijn met andere stablecoins. Dit zal gebeuren tegen over-the-counter prijzen. Daarnaast werd er uiteraard ook nog even stilgestaan bij de keuze voor de Stellar blockchain. Daarover wist het bedrijf te zeggen dat deze keuze voor haar de meest voor de hand liggende was. Stellar werd verkozen boven andere blockchains omwille van haar betere beveiliging en schaalbaarheid. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de lage kosten die worden aangerekend voor realtime transacties. Wirex heeft bovendien ook meteen laten uitschijnen dat het de token van Stellar Lumens (XLM) zal gaan toevoegen aan haar platform. 

Ook IBM maakt gebruik van de Stellar blockchain

Wirex is niet het eerste grote en bekende platform dat er voor heeft gekozen om gebruik te maken van de Stellar blockchain. Een ander bekend bedrijf welke over een dergelijk samenwerkingsverband beschikt is IBM. Dit bedrijf maakt gebruik van de Stellar blockchain voor haar betaalnetwerk ‘World Wire’. Het bedrijf heeft ondertussen overeenkomsten afgesloten met zes banken met betrekking tot de uitgifte van stablecoins op haar platform. 

Stablecoins lijken “big business”

Meer dan ooit lijkt het er naar uit te zien dat stablecoins big business zijn. Steeds meer bedrijven pakken niet zomaar uit met één enkele stablecoin, maar lanceren verschillende varianten die gedekt zijn door diverse valuta’s. Dit gezegd zijnde blijft de USDT-token vooralsnog veruit de belangrijkste stablecoin op de markt. De nummer 8 cryptocurrency volgens marktwaarde ter wereld realiseert dan ook op dit ogenblik een 24-uurs volume welke zomaar even rond de 12.890.000.000 is gelegen. Er zijn tot dusver 2.827.783.840 USDT-tokens door Tether uitgegeven. Andere stablecoins die stelselmatig aan de weg bouwen en een stijgende adoptie kennen zijn met name USD Coin, TrueUSD evenals de Paxos Standard Token.

TrustToken lanceert nieuwe stablecoin

TrustToken lanceert nieuwe stablecoin

TrustToken heeft een nieuwe stablecoin op de markt gelanceerd. Het gaat hierbij om de TrueAUD token. Zoals de naam reeds laat vermoeden is de stablecoin 1:1 gedekt met de Australische dollar. Cryptocurrency exchanges beschikken over de mogelijkheid om meteen de token te listen,… indien ze dat willen uiteraard. De TrueAUD token beschikt in de basis over sterke gelijkenissen met haar Amerikaanse broertje ‘TrueUSD’. Het bedrijf heeft in ieder geval aangegeven dat het haar fondsen zal aanhouden in een escrow account welke onder wordt gebracht bij een derde partij. Bovendien zullen er regelmatig attesten worden uitgegeven door het boekhoudkantoor Cohen & Co. Deze transparante werkwijze moet er voor zorgen dat investeerders met het volste vertrouwen gebruik kunnen gaan maken van de TrueAUD token.

Realtime kijk op de reserves

Sowieso moet het gezegd dat TrustToken op vlak van transparantie uitstekende keuzes heeft gemaakt. Het bedrijf heeft dan ook van bij de start aangegeven dat het geen gelijkaardige problemen wil ervaren als Tether. Deze laatste heeft jarenlang bijzonder mysterieus gedaan over de manier waarop haar uitgegeven USDT-tokens waren ingedekt. Recent werd ook duidelijk waarom dat het geval was. Tether heeft namelijk laten optekenen dat lang niet elke token daadwerkelijk is gedekt door Amerikaanse dollars op een bankrekening. Een deel van de uitgegeven USDT-tokens zou dan ook zijn uitgegeven door schuld.

Om haar gebruikers een zo optimaal mogelijk vertrouwen te kunnen garanderen heeft TrustToken er voor gekozen om een samenwerking aan te gaan met het boekhoudkantoor ‘Armanino’. Deze overeenkomst moet het mogelijk maken om traders die gebruikmaken van de stablecoin een realtime zicht te geven op de actuele reserves die dienst doen voor het dekken van de uitgegeven tokens. Het hoeft niet gezegd dat hier vanuit de cryptomarkt zeer positief op werd gereageerd.

Nog meer stablecoins in de planning

TrustToken staat onder meer bekend als het bedrijf achter de TrueUSD token. Deze verscheen op de markt in maart 2018. Eerder deze maand verscheen het bedrijf reeds in het nieuws door de lancering van de TrueGBP token. Deze token wordt zoals de naam reeds laat vermoeden ingedekt door de Engelse pond. Met de lancering van de TrueAUD token heeft het bedrijf dus haar derde stablecoin op de markt gebracht. Meteen heeft TrustToken ook aangegeven dat het niet bij deze lancering zal blijven. Er staan dan ook nog verschillende andere stablecoins in de planning om uit te geven. Dit zal in de loop van dit jaar gebeuren.

Wel heeft TrustToken laten optekenen dat ze met zekerheid een stablecoin op de markt zal brengen die is gelinkt aan de Japanse yen. Daarnaast zullen er zeker nog drie extra stablecoins verschijnen. Het gaat hierbij om TrueCAD en TrueHKD. Deze stablecoins zoals de namen reeds laten vermoeden over een connectie beschikken met respectievelijk de Canadese dollar en de Hong Kong dollar. Beide versies zouden naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar moeten worden gelanceerd. Daarnaast zou TrustToken eveneens een door euro gedekte stablecoin op de markt brengen. De TrueEuro token staat op moment van schrijven in de planning voor lancering in het derde kwartaal van dit jaar.

Paxos gaat samenwerking aan met Ontology blockchain

Pacos gaat samenwerking aan met Ontology blockchain

Stablecoin Paxos heeft bekend gemaakt dat het een samenwerking heeft afgesloten met Ontology. De stablecoin gaat naar eigen zeggen dan ook tot 100 miljoen PAX tokens uitgeven op de blockchain van Ontology. De uitrol hiervan zal komende maand beginnen. De PAX token is 1:1 gedekt met de Amerikaanse dollar. De overeenkomst moet het voor zowel particulieren als voor bedrijven eenvoudiger maken om de ONT-token van Ontology te gebruiken om transacties uit te voeren door middel van fiat-gedekte tokens. Dit heeft Ontology zelf aangegeven in een verklaring die ze naar aanleiding van de overeenkomst de wereld heeft ingestuurd. 

Gereguleerde door Amerikaanse dollars gedekte stablecoin 

Paxos Standard (PAX) is een gereguleerde en door de Amerikaanse dollar ingedekte stablecoin. De stablecoin werd op de markt gelanceerd in september van vorig jaar. Tot dusver was de token uitsluitend beschikbaar op de blockchain van Ethereum, uiteraard als ERC20-token. Vanaf volgende maand krijgen gebruikers van de stablecoin er dus een tweede optie bij. De nieuwe versie van de PAX-token zou over hetzelfde ticker symbool beschikken en zal gebaseerd zijn op de zogenaamde OEP-4 token standaard die door de Ontology blockchain wordt gebruikt. De overeenkomst kan voor beide partijen een mooi duwtje in de rug zijn.

“De lancering van PAX op de Ontology blockchain moet het aantal zakelijke applicaties op Ontology een aanzienlijk duwtje in de rug geven. Bovendien zal dit ook ongetwijfeld aan de basis liggen van de succesverhalen van traditionele bedrijven die de overstap willen maken naar gedistribueerde bedrijven. Verder moet de lancering van PAX op onze blockchain er eveneens voor zorgen dat zowel onze zakelijke partners als institutionele beleggers kunnen rekenen op een gereguleerde evenals betrouwbare en veilige toegang tot de wereld van de digitale assets”, aldus mede-oprichter van Ontology, namelijk ‘Andy Ji’.

Belangrijk verschil tussen Tether en PAX 

Nu Tether en dan meer bepaald haar USDT-token in een slecht daglicht is komen te staan kijken heel wat cryptocurrency investeerders uit naar alternatieven binnen de markt. PAX Standard (PAX) zou dan wel eens (samen met TrueUSD?) één van de beste kanshebbers kunnen zijn om de fakkel van belangrijkste cryptovaluta over te nemen. PAX heeft in ieder geval benadrukt dat zij in tegenstelling tot Tether open auditing mogelijk maakt. Bovendien is het ook zo dat alle stortingen in Amerikaanse dollars worden bijgehouden in onafhankelijke accounts bij Deposit Insurance Corp. verzekerde banken in de Verenigde Staten. 

Uitvoering van snelle en voordelige transacties 

De in Singapore gevestigde Ontology Foundation heeft haar publieke blockchain gelanceerd in juni vorig jaar. Het doel van de lancering van deze blockchain was om niet alleen een groot volume aan transacties te kunnen verwerken, maar dit ook te kunnen doen op een zeer efficiënte en dus snelle manier. Tot slot heeft het team achter Ontology er eveneens voor gezorgd dat de transacties op haar blockchain op een zeer voordelige manier uitgevoerd kunnen worden. Paxos moet in ieder geval heel wat vertrouwen hebben in de Ontology blockchain. Nog meer dan eerder is het namelijk zo dat alle stablecoins tegenwoordig onder een vergrootglas zullen komen te liggen. Dit niet alleen door regulators, maar zeker ook door investeerders in cryptocurrencies.

Slechts 74 procent van USDT-tokens gedekt door Amerikaanse dollars

Slechts 74 procent van USDT-tokens ingedekt door Amerikaanse dollars

Eerder dit jaar raakte bekend dat niet alle USDT-tokens daadwerkelijk zijn ingedekt door echte, Amerikaanse dollars. Een significant deel van het aantal uitgegeven USDT-tokens zou dan ook zijn gebackt door schuld. Tot dusver was het gissen naar hoeveel tokens daadwerkelijk waren ingedekt met dollars op een bankrekening, maar nu is daar verandering in gekomen. Een jurist van Tether heeft nu namelijk aangegeven dat slechts 74 procent van USDT-tokens ook daadwerkelijk zijn ingedekt door Amerikaanse dollars. Dat betekent meteen ook dat 26 procent van de tokens zijn gedekt door schuld. Iets wat toch een niet onaanzienlijk aantal is. 

“Geen probleem voor fondsen van gebruikers” 

Gebaseerd op de aangegeven reserves heeft de jurist van Tether bevestigd dat de fondsen van de gebruikers van USDT geen risico lopen. Echter heeft het verleden duidelijk gemaakt dat gebruikers van cryptocurrencies geen fan zijn van stablecoins die niet honderd procent door fiat zijn ingedekt. Toen in het verleden bekend raakte dat een deel van de USDT-tokens van Tether niet ingedekt zouden zijn door echte Amerikaanse dollars leidde dat nagenoeg meteen tot een aanzienlijke verkoop van USDT-tokens. Daarnaast zette dit nieuws ook steevast de koers van USDT onder druk. Het absolute dieptepunt op dit vlak vond plaats in oktober 2018. Toen was de waarde van de USDT-token immers gedaald naar 0,85 dollar. 

Tether gebruikt voor indekken Bitfinex verliezen 

Bij monde van de “New York Attorney General” werd gesteld dat Bitfinex gebruik zou hebben gemaakt van Tether om een verlies in te dekken met een waarde van 850 miljoen dollar. Hiermee kon meteen een link worden gelegd met het ontbrekende deel aan USDT-tokens welke aldus niet is ingedekt door fiat. Bovendien dook er inmiddels ook een document op welke duidelijk maakt dat Tether een lening heeft gegeven aan Bitfinex voor een waarde van 900 miljoen Amerikaanse dollar. 

TRON USDT reward programma uitgesteld 

Eerder werd door TRON vol trots aangekondigd dat haar blockchain dienst zou gaan doen voor het draaien van Tether’s USDT-token. Meteen daarna werd eveneens bekend gemaakt dat er een reward programma zou volgen, maar nu heeft Justin Sun via Twitter laten optekenen dat deze is uitgesteld. De mede-oprichter en CEO van TRON stuurde dan ook de volgende tweet de wereld in: 

“Ik heb besloten om ons #USDT rewards programma uit te stellen tot er nieuwe updates zijn met betrekking tot de zaak tussen Bitfinex & Tether. Dit gezegd zijnde blijf ik echter een sterke gelover in het feit dat stablecoins een cruciale rol vertegenwoordigen binnen het blockchain universum.” 

Wat als Tether (USDT) valt? 

Het moet gezegd worden dat deze hele zaak rond Tether, Bitfinex, en het nu naar buiten brengen dat slechts 74 procent van USDT-tokens zijn gedekt door fiat USD, een zeer negatieve impact kan hebben op de cryptomarkt in haar totaliteit. Het marktaandeel van Tether’s USDT-token op vlak van stablecoins is enorm. Op het ogenblik dat ‘s werelds eerste en grootste stablecoin zou vallen zou dat een schokgolf veroorzaken door de cryptomarkt. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat verschillende, nieuwere stablecoins aan marktaandeel winnen. Dit geldt niet in het minst voor de TrueUSD-token. Heeft u dus met andere woorden een aanzienlijk deel van uw kapitaal in stablecoins staan? Dan geldt ook op dit vlak dat diversifiëren en niet al uw eieren in dezelfde mand leggen van cruciaal belang is.

Coinbase lanceert handel in DAI-tokens 

Coinbase lanceert handel in DAI-tokens

Coinbase is duidelijk druk aan de weg aan het timmeren. Vandaag heeft de populaire exchange bekend gemaakt de handel in een nieuwe stablecoin aan te bieden voor al haar investeerders. Het gaat hierbij om de DAI-tokens. Alle particuliere gebruikers van de exchange kunnen handelen in de stablecoin, tenzij ze in de Amerikaanse staat New York wonen. Coinbase heeft bekend gemaakt dat het DAI heeft toegevoegd op diens website evenals in de Android en iOS applicaties. Dit zorgt er voor dat gebruikers van de exchange de mogelijkheid hebben om de stablecoin aan te kopen, te kopen evenals te verhandelen. Ook wie een stukje van zijn vermogen uit crypto wil wegzetten op de blockchain kan daarvoor vanaf vandaag bij Coinbase gebruikmaken van de DAI-token. Het aanbod van Coinbase breidt steevast verder uit. 

Nog niet beschikbaar in New York 

Het feit dat de handel in de DAI-token nog niet beschikbaar is voor inwoners van de Amerikaanse staat New York is opvallend. Coinbase beschikt immers wel degelijk over een licentie om haar diensten of producten in deze regio aan te kunnen bieden. Volgens Coinbase moet de aanvraag voor de handel in DAI-tokens toch nog eerst worden goedgekeurd door het ‘Department of Financial Services’. Dat kan kloppen. 

Het departement heeft immers in het verleden benadrukt dat elke nieuwe listing die wordt aangeboden aan inwoners van New York eerst door haar moet worden goedgekeurd. De DAI-token draait niet op een eigen blockchain, maar wel op deze van Ethereum. Bovendien is ze slechts ingedekt door onderpand op het MakerDAO platform. Daarmee is ze mogelijks net wat minder interessant ten opzichte van stablecoins die daadwerkelijk zijn ingedekt door Amerikaanse dollar. 

De invloed van een hogere ‘stability fee’ 

Dat Coinbase er net nu voor kiest om de DAI-token in haar aanbod op te nemen is misschien wel als een beetje ongelukkig te bestempelen. Het is namelijk reeds even bekend dat er binnen het platform DAI enige onenigheid bestaat. Omwille van het feit dat de stablecoin het in het verleden best moeilijk heeft gehad met het behouden van haar zogenaamde ‘peg’ hebben MKR token houders er diverse malen voor gekozen om de zogenaamde ‘stability fee’ te verhogen. Op deze manier wou men er voor zorgen dat de DAI haar peg kon blijven behouden. Het gevolg van deze handeling is evenwel dat de stability fee (welke dienst doet als een vorm van intrest) aanzienlijk is toegenomen. Ze steeg dan ook tot zomaar even 20 procent over een periode van vijf maanden. Dat is uiteraard alles behalve onaanzienlijk te noemen. 

Eerder reeds gelanceerd op Coinbase Pro 

Dat Coinbase er nu voor kiest om ook particuliere investeerders in cryptocurrencies de mogelijkheid aan te bieden om te handelen in de DAI-tokens hoeft uiteraard niet te verbazen. Eerder, namelijk in december vorig jaar lanceerde ze reeds de handel in DAI op haar professionele platform ‘Coinbase Pro’. De DAI-token is de laatste token die door Coinbase is gelist. Eerder werd ook de XRP-token van Ripple (eindelijk) aan haar aanbod toegevoegd. Coinbase heeft eerder reeds laten optekenen nog heel wat meer tokens te gaan listen. Om welke tokens het dan precies zal gaan is uiteraard nog even afwachten.

Tether brengt record hoeveelheid USDT op de markt

Tether brengt record hoeveelheid USDT op de markt

Er is de laatste tijd heel wat gezegd en geschreven over Tether en haar USDT-token. Toch blijft de asset duidelijk de absolute nummer één stablecoin op de markt. Inmiddels werd ook duidelijk dat Tether terug over een totale record hoeveelheid van meer dan 3 miljard USDT-tokens beschikt. In de voorbije week overtrof ze op deze manier haar eigen record. Op moment van schrijven is er dan ook sprake van 3,320,057,493 aangemaakte USDT-tokens. Hiervan zouden er 3,118 miljard tokens in circulatie zijn. Ongeveer 100 miljoen USDT-tokens zouden alleen al in de voorbije week op de markt zijn gebracht. 

Geen concentratie in grote wallets 

In vergelijking met vroeger kan er nu worden vastgesteld dat de USDT-tokens niet meer uitsluitend in enkele grote wallets zijn terug te vinden. Ook de exchange Binance heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om haar holdings te verdelen over verschillende adressen. Ook andere grote exchanges hebben er voor gekozen om hun holdings te verplaatsen. Op moment van schrijven is het dan ook lastig om aan te geven welke markten nu precies de grootste houders zijn van USDT.

Ondanks het feit dat de voorraad aan USDT-tokens dus sterk is toegenomen is het wel nog steeds zo dat elke USDT-token de voorbije 24 uur zomaar even bijna 9 keer door het ecosysteem is gegaan. Dit betekent dat de markt op moment van schrijven zelfs een grotere voorraad met USDT-tokens zou kunnen gebruiken. Een record hoeveelheid dus… De USDT activiteit overschrijdt het equivalent van 27 miljard dollar in de voorbije 24 uur. Dit in het bijzonder onder invloed van significante inflows naar Bitcoin (BTC) evenals andere grote cryptocurrencies. 

Binnenkort waarde van 10.000 dollar voor Bitcoin? 

De aanzienlijk toegenomen USDT supply komt op een moment waarop er een nieuwe rally aan lijkt te komen voor Bitcoin. Een waarde van 10.000 dollar voor één BTC-token blijkt dan ook tot de mogelijkheden te behoren. Echter, de gestegen activiteit van de stablecoin wordt binnen de markt ook met het nodige scepticisme bekeken. Opvallend is namelijk dat gisteren het 24-uurs volume van USDT het volume in BTC heeft overstegen. Dit benadrukt de niet te onderschatten invloed waar de USDT-token van Tether over beschikt. 

Vragen bij dekking van nieuwe USDT-tokens 

Nu er weer zoveel nieuwe tokens in de markt zijn gebracht door Tether dringt de vraag zich op, op welke manier deze zijn ingedekt. Het is namelijk bekend dat niet elke USDT-token is ingedekt door de fiat-geld op een bankrekening. Een deel van de tokens die door Tether worden uitgegeven zijn dan ook gedekt door schuld. Wat de precieze verhouding is tussen beiden voor wat de nieuwe tokens betreft is niet geheel duidelijk. Ondanks het feit dat investeerders hier toch met de nodige argwaan naar kijken lijkt het de reputatie van de nummer één stablecoin van de wereld niet meteen zware schade te hebben toegebracht. 

Connectie tussen hogere USDT supply en recente IEO van Bitfinex 

Uiteraard is de vereiste, grotere supply aan USDT eveneens voor een stukje veroorzaakt door de recente IEO die werd gelanceerd door Bitfinex. De LEO-token wist namelijk zomaar even 1 miljard aan USDT-tokens en andere coins op te halen.

Bevel voor Tether om transfers naar Bitfinex te bevriezen

Bevel voor Tether om transfers naar Bitfinex te bevriezen

Een rechter in New York heeft zowel de cryptocurrency exchange Bitfinex als het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitgave van de USDT-token Tether opgedragen om de nodige documentatie te overhandigen met betrekking tot een lening welke door Tether werd verstrekt aan de exchange. Bovendien werd er door de rechter ook gesteld dat alle transacties tussen Tether en Bitfinex momenteel op hold moeten worden gezet. Dit op z’n minst tot op het ogenblik dat het onderzoek is afgerond. Concreet heeft de rechter aangegeven dat er verschillende zaken in acht moeten worden genomen. Het gaat hierbij om de volgende: 

  1. Het is Tether momenteel niet toegestaan om nieuwe leningen te verstrekken. Dit niet alleen richting Bitfinex, maar ook richting andere partijen. Enige uitzondering hierop vormt een krediet welke als noodzakelijk wordt aanzien voor het in stand houden of uitbouwen van het bedrijf dat de stablecoin uitgeeft. 
  2. Tether beschikt momenteel niet over de mogelijkheid om fondsen uit haar reserves uit te keren aan leden van het kader, werknemers of andere individuen. Dit uiteraard met uitzondering voor het uitbetalen van de lonen zoals vastgesteld in de afgesloten handelsovereenkomsten. Ook voor het betalen van leveranciers is het mogelijk om een deel van de reserve aan te spreken. 
  3. Zowel Bitfinex als Tether zijn op geen enkele manier bevoegd om de documenten aan te passen of uit te breiden die werden opgevraagd door het New York Attorney General’s office. Om welke documenten het precies gaat is momenteel niet volledig bekend. 

Het huidige bevel kent een looptijd van 90 dagen. Tot 2 weken voor het aflopen van het bevel heeft het New York Attorney General’s office echter de mogelijkheid om deze periode te laten verlengen. Opvallend is dat Bitfinex meteen in een reactie heeft laten weten tevreden te zijn over de uitspraak van de rechter. De reactie luidde als volgt: 

“Het bevel van de rechtbank heeft vandaag duidelijk gemaakt dat zowel Tether als Bitfinex de mogelijkheid hebben om hun bedrijven normaal te blijven runnen. Het huidige bevel dat ten opzichte van beide partijen is uitgesproken lijkt daar niets aan te veranderen”. 

“New York Attorney General’s office handelde te kwader trouw”

Toch kon Bitfinex het niet laten om nog een extra sneer uit te delen richting het NYAG bureau. Het bedrijf liet namelijk uitschijnen dat het NYAG bureau ter kwader trouw zou hebben gehandeld. Bovendien zou het ook geen rekening hebben gehouden met de vrijwillige medewerking die de exchange in het verleden heeft verleend. “We zullen ons op de best mogelijke manier blijven verdedigen tegen de beschuldigingen die worden geuit aan ons adres door het NYAG bureau. Bovendien blijven we zoals steeds ook toegewijd om ons optimaal te blijven inzetten voor onze klanten, ons bedrijf evenals de community in haar geheel tegen ongefundeerde claims”, aldus nog de exchange. 

Diverse kredieten onder de loep

Het bevel van de rechter komt er slechts een paar weken nadat de NYAG beslag had gelegd op een gedeelde van de fondsen van Tether. Bovendien werden er door het bureau verschillende documenten opgevraagd. Het zou hierbij specifiek gaan om documenten met betrekking tot een openstaand krediet voor een waarde van 625 miljoen dollar. Ook de lening van ongeveer 900 miljoen dollar welke door Tether aan Bitfinex werd verstrekt wordt onder de loep genomen. De exchange heeft eerder reeds bevestigd dat het nood had aan deze extra financiële middelen om te kunnen blijven voldoen aan de geldopvragingen van haar klanten. De claim die werd gelegd op fondsen bij Crypto Capital (goed voor een slordige 850 miljoen dollar) zou hiervan aan de basis liggen.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!