Cryptobeginner.nl

Wat is een software wallet?

Iedereen die er op een zeker ogenblik voor kiest om te investeren in cryptocurrencies of gewoon bepaalde tokens aan te kopen zal gebruik moeten maken van een bepaalde wallet. Sinds het ontstaan van de cryptomarkt zijn er tal van verschillende wallets verschenen die stuk voor stuk over hun eigen voor- en nadelen beschikken. Een software wallet is een bijzonder populaire wallet waarvan nagenoeg alle cryptocurrencies er wel eentje hebben uitgegeven. Veel mensen zijn er bovendien ook grote fan van, niet in het minst omdat ze bij ‘Proof of Stake’ coins via deze weg op een relatief eenvoudige manier extra tokens kunnen claimen. Bent u ook wel geïnteresseerd in het gebruik van een software wallet, maar zou u er graag in eerste instantie nog wat meer informatie over willen krijgen? Dat is perfect mogelijk door het doornemen van de informatie welke op deze pagina is terug te vinden!

Welke verschillende software wallets bestaan er?

Eigenlijk is de naam ‘software wallet’ in de praktijk een verzamelnaam voor programma’s die het mogelijk maken om cryptocurrencies op te slaan op een bepaalde drager. Het kan hierbij niet alleen gaan om een computer of een laptop, maar ook om bijvoorbeeld een mobiel platform. Een software wallet kan dan ook bijvoorbeeld perfect geïnstalleerd worden op een smartphone of op een tablet. In totaal zijn er op de markt dus verschillende software wallets terug te vinden die elk over hun eigen mogelijkheden en voor- en nadelen beschikken. Wij zetten de drie verschillende soorten software wallets alvast even voor u op een rijtje.

1.) Software wallets voor desktops en laptops

De vaakst gebruikte software wallets voor cryptocurrencies zijn deze die u kunt installeren op desktops en laptops. Het betreft vaak lichte programma’s die in een handomdraai geïnstalleerd kunnen worden. Bovendien is het mogelijk om uw wallet te ‘locken’ wat er voor zorgt dat de tokens niet zomaar uit de portefeuille in kwestie gehaald kunnen worden. Een belangrijk risico waar u rekening mee moet houden op het ogenblik dat u gebruik gaat maken van een software wallet voor desktops en laptops is terug te vinden in een mogelijk hardwareprobleem. Wanneer de harde schijf van uw computer het begeeft en u geen back-up heeft gemaakt van het wallet.dat bestand zijn uw coins onherroepelijk verloren. Zorg er dus voor dat u regelmatig een back-up maakt van het wallet.dat bestand en sla deze uiteraard niet gewoon lokaal op de computer zelf op. Plaats dit bestand gerust in een apart mapje op een USB-stick of op bijvoorbeeld een externe harde schijf. Alleen zo zijn uw tokens pas echt veilig.

2.) Mobiele software wallets

Een tweede type software wallet is de mobiele wallet. Het gaat hierbij om een type cryptocurrency wallet welke zoals de naam reeds laat vermoeden kan worden geïnstalleerd op bijvoorbeeld een smartphone of een tablet. Het betreft hier dus een mobiele applicatie die het mogelijk maakt om zowel tokens te versturen of te ontvangen of gewoon op te slaan voor een langere periode. Het voordeel van een dergelijke applicatie is vaak dat ze heel wat verschillende cryptocurrencies ondersteunt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de bekende en populaire Jaxx wallet. Deze biedt ondersteuning voor een groot aantal verschillende cryptocurrencies en is bovendien ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. Let wel, gebruikmaken van een mobiele software wallet brengt eveneens de nodige risico’s met zich mee. Zo is er niet in het minst het verlies van uw mobiel toestel door diefstal. Omwille van deze reden wordt het nooit aangeraden om grote hoeveelheden aan cryptocurrencies op te slaan op een mobiele wallet op een toestel waar u dagelijks (onderweg) gebruik van maakt.

3.) Software wallets die werken op het internet

Wanneer u gebruik maakt van een online software wallet betekent dat eigenlijk zoveel als dat uw tokens in de cloud worden opgeslagen. Dit brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is uiteraard terug te vinden in het feit dat u met dergelijke wallets altijd en overal toegang heeft tot uw cryptocurrencies. Dit bovendien ongeacht de drager waar gebruik van wordt gemaakt. Anderzijds moet er wel rekening mee worden gehouden dat uw private keys op deze manier ook online worden bijgehouden. Dit zorgt er voor dat u per definitie een veel groter risico loopt om gehackt te worden. Mocht dat het geval zijn, dan zijn uw tokens meer dan waarschijnlijk onherroepelijk verloren.

Wat zijn de voordelen van een software wallet?

De software wallet is één van de populairste types van cryptocurrency wallets die er bestaan. Dit is ongetwijfeld te wijten aan de verschillende, interessante voordelen die er aan verbonden zijn. Welke voordelen dit precies zijn komt u te weten door het raadplegen van dit overzicht:

Een software wallet kan niet alleen eenvoudig worden geïnstalleerd op verschillende platformen, daarnaast is ze ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. In het bijzonder mensen die hun ‘Proof of Stake‘ coins willen staken kiezen er dan ook logischerwijs voor om gebruik te gaan maken van een software wallet op hun desktop en / of laptop.

Een software wallet gebruiken is relatief veilig, zolang u maar voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Een regelmatige back-up nemen van het wallet.dat bestand is bijvoorbeeld een absolute must. Mocht de drager van de software wallet op een zeker ogenblik te kampen hebben met problemen zijn uw tokens toch veilig.

Het installeren van een software wallet als mobiele applicatie op uw smartphone of tablet zorgt er voor dat u zeer eenvoudig tokens kunt versturen en ontvangen. Dit uiteraard op eender welk gewenst moment en waar u zich ook maar bevindt.

Door gebruik te maken van een software wallet ontloopt u het risico van uw tokens bij een exchange te laten staan. Een hack bij de exchange waarbij u de tokens in kwestie heeft gekocht zal dus niet meer automatisch tot verlies van uw tokens lijden.

Door het staken van Proof of Stake coins in een software wallet is het mogelijk om een aantrekkelijke meerwaarde op uw tokens te realiseren.

Wat zijn de nadelen van een software wallet?

Hoe kwalitatief de software wallet ook mag zijn waar u gebruik van gaat maken, u dient er altijd rekening mee te houden dat er bepaalde risico’s aan verbonden zijn. Deze risico’s hebben niet alleen betrekking tot de manier waarop de wallet kan worden geraadpleegd, maar spreken ook zeker op de drager van de mobiele wallet. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de desktop of laptop stuk gaat, of misschien wordt ze wel gehackt? In beide gevallen is de kans bijzonder groot dat u, uw tokens voor altijd kwijt bent. Zorg er daarom dus altijd voor dat:

U de software wallet installeert op een goed beveiligde drager;
U regelmatig de hardware controleert waar de software wallet op draait;
U (bij een desktop of laptop software wallet) regelmatig back-ups maakt van het wallet.dat bestand;

Alle mogelijke risico’s die zijn verbonden aan software wallets volledig uitsluiten is onmogelijk. Door rekening te houden met de bovenstaande drie tips is het echter wel mogelijk om het risico op problemen aanzienlijk terug te dringen.

Conclusie; software wallet gebruiken of niet?

De keuze voor een software wallet is bij veel mensen ingegeven omwille van het gebruiksgemak dat er aan verbonden is. In principe kunnen ook beginnende investeerders in cryptocurrencies dan ook zonder al teveel vereiste technische kennis perfect met deze wallets aan de slag. Daarnaast zijn ze relatief veilig, alleen moet u wel de nodige voorzorgen treffen om potentieel verlies aan tokens uit te kunnen sluiten. Een veilig (en goed beveiligd) systeem evenals regelmatige back-ups zijn dan ook een absolute vereiste om niet tegen vervelende problemen of verrassingen aan te lopen. Wanneer u daar rekening mee houdt en u zich bewust bent van de mogelijke risico’s kunt u er zonder probleem voor kiezen om gebruik te gaan maken van een software wallet.

Lees ook nog onze artikelen over de:

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!