Cryptobeginner.nl

Wat is een paper wallet?

Op het ogenblik dat u van plan bent om bepaalde cryptocurrencies waaronder natuurlijk Bitcoin voor een langere periode vast te houden wordt het steeds aangeraden om deze los van het internet te bewaren. Eén van de manieren waarop dit kan gebeuren is door gebruik te maken van een zogenaamde paper wallet. Ondanks het feit dat dit een relatief veilige manier is om uw cryptocurrency tokens op te slaan, moet het gezegd dat er ook wel wat risico’s aan verbonden zijn en dat de paper wallet absoluut niet de veiligste optie is op de markt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het maken van een paper wallet behoorlijk wat tijd kost waardoor er in de praktijk doorgaans uitsluitend gebruik van wordt gemaakt voor het opslaan van BTC-tokens. Bent u ook geïnteresseerd in het gebruik van een paper wallet, maar wilt u er in eerste instantie graag meer over te weten komen? Dat is perfect mogelijk door middel van de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

Wat is een paper wallet precies?

Zoals de inleiding van deze pagina reeds aangeeft vormt een paper wallet een mogelijkheid om digitaal geld offline op te slaan. Dit gebeurt eigenlijk onder de vorm van een fysiek document. Er wordt naar deze manier van opslaan vaak verwezen als zijnde ‘cold storage’. Deze vorm van opslaan betekent in principe dat u er voor kiest om zowel de private als de public key te laten afdrukken waardoor deze niet langer online staat. Deze vorm van cryptocurrencies opslaan is een prima methode om niet alleen het risico op diefstal, maar ook op faillissement van een exchange tegen te gaan. Ondanks de verschillende voordelen die gepaard gaan met het gebruik is het wel zo dat er eveneens rekening dient te worden gehouden met enkele niet onbelangrijke nadelen. Het gaat hierbij om de volgende punten:

  • Een paper wallet kan zomaar verloren gaan;
  • Een paper wallet kan gestolen worden;
  • Een paper wallet is kwetsbaar en de inkt kan na verloop van tijd vervagen;

De bovenstaande nadelen zorgen er voor dat het steeds erg belangrijk is uw papieren op een veilige plaats te bewaren waarbij ook de blootstelling aan invloeden van buitenaf tot een minimum wordt beperkt. Zelfs wanneer u alles in een kluis of dergelijke opslaat moet het echter gezegd dat deze nog steeds vatbaarder is dan bijvoorbeeld een hardware wallet. Bij deze laatste kunt u zelfs bij diefstal van het systeem nog steeds de portefeuille terugclaimen op waarde dat u de oorspronkelijke seed met veiligheidswoorden nog bij de hand heeft. Wanneer een papieren wallet wordt gestolen zijn uw tokens echter onherroepelijk verloren.

Hoe maakt u een paper wallet?

De manier waarop een paper wallet kan worden gemaakt kan in de praktijk aanzienlijke verschillen vertonen. Wanneer u er aan denkt om een paper wallet te maken voor het opslaan van Bitcoin of BTC-tokens kunt u er voor kiezen om als volgt te werk te gaan:

  1. Maak een Bitcoinadres aan op de website Bitaddress.org;
  2. U ontvangt een public en private key met een unieke QR-code (scan deze code niet!);
  3. Klik op de paper wallet tab;
  4. Klik vervolgens op generate en de wallets zullen verschijnen;
  5. Druk daarna op print en print de wallets uit;
  6. Neem tot slot de public key over en u kunt BTC-tokens overmaken naar dit adres;

Bovenstaand stappenplan lijkt eenvoudig, maar in de praktijk is het toch belangrijk om grondig na te denken en zeer aandachtig te zijn bij het doorlopen van deze verschillende stappen. Op het ogenblik dat er iets fout gaat kan dat namelijk zomaar leiden tot verlies van uw tokens.

Waar rekening mee houden bij een paper wallet maken?

Er zijn tal van verschillende aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden bij het aanmaken van een paper wallet. In eerste instantie spreekt het bijvoorbeeld voor zich dat u er steeds goed aan doet om niemand mee te laten kijken op het ogenblik dat u de wallet aanmaakt. Daarnaast is het zo dat zowel BitAddress als LiteAddress de ecryptie ondersteunen van de private keys door middel van het zogenaamde BIP38 algoritme. Om dit te realiseren kunt u gebruikmaken van de zogenaamde ‘two-factor-authentication’ van de paper wallet.

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is terug te vinden in het feit dat de computer waarmee de paper wallet wordt aangemaakt uiteraard vrij moet zijn van virussen en spyware. Daarnaast is het interessant om uw internet uit te schakelen op het ogenblik dat u het Bitcoinadres en de bijbehorende keys gaat genereren. Print de paper wallet vervolgens uit door gebruik te maken van een printer welke niet met het internet is verbonden.

Hoe de inhoud van een paper wallet opvragen?

Het spreekt voor zich dat u op een zeker ogenblik de inhoud van een paper wallet terug zult willen opvragen. Bovendien is het ook mogelijk dat u tussentijds een bepaalde hoeveelheid aan tokens zult willen kunnen versturen. Om dit voor mekaar te krijgen dient er een online PC wallet te worden gedownload. Hier kunt u dan vervolgens op inloggen door middel van uw private key. Op het ogenblik dat u er voor kiest om bijvoorbeeld te investeren in Bitcoin of allerhande altcoins voor de lange(re) termijn kan gebruikmaken van een paper wallet een prima optie zijn. Door gebruik te maken van de public key is het namelijk ten allen tijde mogelijk om coins te versturen naar derden. Toch moet het gezegd dat vooral het kwetsbare karakter van een paper wallet er in de praktijk voor zorgt dat een hardware exemplaar zoals bijvoorbeeld een Ledger Nano S of een Trezor Wallet toch de betere keuze vormt. Dit geldt niet in het minst voor beginnende investeerders in cryptocurrencies of voor zij die bijvoorbeeld slechts over een beperkte, technische kennis beschikken. Denk dus hoe dan ook steeds goed na vooraleer er voor te kiezen om aan de slag te gaan met een paper wallet en hou in ieder geval de op deze pagina aangegeven aandachtspunten steeds goed in het achterhoofd.

Lees ook nog onze artikelen over de:

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!