Cryptobeginner.nl

Is Bitcoin “store of value” of een echt betaalmiddel?

Een discussie die door de jaren heen in kracht is toegenomen heeft betrekking tot de vraag of we Bitcoin nu kunnen bestempelen als een echt betaalmiddel of we ze toch eerder moeten zien als een vorm van store of value. Het ene toepassingsvlak hoeft het andere natuurlijk niet uit te sluiten, maar menig aantal experts zijn het er over eens dat Bitcoin op verschillende vlakken als betaalmiddel nog tegen een bepaalde barrière aanloopt. In hoeverre dat al dan niet correct is proberen wij voor u uit te zoeken hier op deze pagina. 

Bitcoin, van oorsprong bedoelt als betaalmiddel

In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat Satoshi Nakamoto Bitcoin op de markt heeft gebracht als decentraal betaalmiddel. Door uit te pakken met Bitcoin wou deze tot dusver nog steeds onbekende persoon (of groep van personen) er voor zorgen dat het geld terug in handen kwam van de mensen en niet van banken of andere financiële instellingen. Het is mede omwille van deze reden dat er binnen de community zoveel mensen zijn die het belangrijk vinden om deze visie na te blijven streven en aldus Bitcoin echt te profileren als (digitaal) betaalmiddel. 

Rekening houdend met bovenstaande lijkt de hamvraag van dit artikel meteen te zijn beantwoord. Is dat echter wel echt zo? Niet helemaal. Het is namelijk zo dat een betaalmiddel aan verschillende eisen dient te voldoen. Dat verschillende landen inmiddels hebben aangegeven Bitcoin niet als echte valuta te willen herkennen is uiteraard slechts één factor. In het bijzonder de schaalbaarheid van Bitcoin is een probleem welke reeds verschillende malen werd aangehaald. Dit geldt ook voor de kosten die voor het uitvoeren van een (snelle) Bitcoin transactie in rekening worden gebracht. Andere cryptocurrencies lijken bijvoorbeeld veel geschikter te zijn om microtransacties mee uit te voeren. 

Bitcoin, uitstekend geschikt als “store of value” 

Ondanks het feit dat het op zich uitstekend mogelijk is om transacties uit te voeren met Bitcoin moet het gezegd dat de toekomst van deze asset misschien vooral terug te vinden is in haar “store of value” karakter. Bitcoin maakt het voor iedereen mogelijk om een stukje van zijn of haar kapitaal te investeren op de blockchain waardoor deze zich buiten het normaal monetair stelsel bevindt. Door te participeren met een deel van uw kapitaal in Bitcoin wordt er tegelijkertijd ook voor gezorgd dat dit kapitaal niet onderhevig wordt aan inflatie. Dit is wellicht één van de belangrijkste redenen waarom Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen in landen waarin sprake is van hyperinflatie zo sterk aan populariteit heeft gewonnen. 

Waar ligt de toekomst van Bitcoin?

De toekomst van de nummer één cryptocurrency Bitcoin kan eigenlijk zowel in haar karakter als betaalmiddel als onder de vorm van store of value liggen. De evolutie die Bitcoin door de jaren heen zal kunnen maken zal voor een groot deel afhankelijk zijn van de schaalbaarheid die ze weet te realiseren en de mate aan adoptie waarop ze kan rekenen. Bovendien spreekt het voor zich dat het ook altijd uitkijken blijft naar de regelgeving die landen met betrekking tot Bitcoin zullen gaan invoeren. Ook dit kan in de toekomst namelijk mogelijks een cruciale rol gaan spelen in de evolutie die Bitcoin verder kan realiseren.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!