Opvallend nieuws vandaag uit Singapore. Op dit ogenblik is het zo dat er in dit land een belasting dient te worden betaald van 7 procent op goederen en diensten die in het land worden aangekocht of afgesloten. Deze belasting lijkt in de praktijk sterk op de BTW die in Nederland wordt toegepast. De belastingdienst van Singapore heeft nu echter aangegeven dat het van deze belasting af wil. Concreet zou dit betekenen dat cryptocurrencies in Singapore niet langer onderhevig zullen zijn aan belasting. Als het van de ‘Inland Revenue Authority’ afhangt zou dit reeds per 1 januari 2020 het geval kunnen zijn. 

Voorstel nog niet geaccepteerd 

Ondanks het feit dat het voorstel van de ‘IRAS’ dus op tafel ligt is deze vooralsnog niet geaccepteerd. Het spreekt voor zich dat het voorstel pas in de praktijk kan worden omgezet op het ogenblik dat de overheid haar akkoord heeft gegeven. Gebeurt dit in de loop van dit jaar? Dan hoeven de inwoners van Singapore met ingang van 1 januari 2020 geen BTW meer te betalen op Bitcoin evenals andere cryptocurrencies. Dit geldt voor verschillende situaties. Zo komt de BTW niet alleen te vervallen bij het omruilen van cryptocurrencies naar fiat, maar ook op het ogenblik dat er aankopen worden gedaan met cryptovaluta’s. Deze beslissing zou de adoptie van crypto in Singapore dan ook wel eens erg goed kunnen doen.

Verschillende cryptocurrencies expliciet aangegeven 

In het voorstel dat de IRAS de wereld heeft ingestuurd worden verschillende specifieke cryptocurrencies genoemd. In eerste instantie werd er natuurlijk verwezen naar Bitcoin, maar ook Ethereum, Litecoin, Dash, Ripple en Zcash kwamen aan bod. Wat meteen opvalt is dat er in het voorstel helemaal niets is terug te vinden over stablecoins zoals bijvoorbeeld de USDT-token van Tether. Het is dan ook onduidelijk of de IRAS de nieuwe regelgeving ook daarop wil gaan toepassen of niet. Dat zou eigenlijk wel moeten, maar honderd procent zekerheid is  er op dit vlak op moment van schrijven dus niet. 

Miners dienen wel belastingen te blijven betalen 

Bovenstaande informatie maakt duidelijk dat het voor inwoners van Singapore in de toekomst dus wellicht mogelijk zal worden om gebruik te maken van cryptocurrencies zonder dat men daarvoor rekening dient te houden met een bepaalde belasting. Dit gezegd zijn is het wel zo dat miners nog steeds rekening moeten houden met het betalen van een bepaalde belasting. Een miner ontvangt een beloning onder de vorm van cryptocurrencies voor het leveren van bepaalde diensten. Volgens de IRAS zijn de inkomsten die miners op deze manier verdienen meer dan voldoende om er een belasting op te betalen. In eerste instantie hadden ook de miners gehoopt onder de potentiële nieuwe regelgeving te vallen, maar zij vallen dus (voorlopig?) uit de boot. 

Positief voor crypto adoptie in Singapore? 

Mocht het voorstel van de IRAS daadwerkelijk worden goedgekeurd door de overheid van Singapore kan dat zeker een positief gevolg hebben voor de adoptie van cryptocurrencies in het land. Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk wanneer de overheid zich zal uitspreken over het voorstel van de IRAS. Als dat gebeurt lees je het resultaat uiteraard als eerste hier op Cryptobeginner.nl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *