Zcash (ZCASH)

Zcash (ZEC)Heel wat cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden weten zich niet of slechts in zeer beperkte ten opzichte van elkaar te onderscheiden. Dat geldt niet voor deze Zcash. Het gaat hierbij dan ook om een op privacy gefocuste cryptocurrency welke gebruik maakt van zogenaamde zero-knowledge cryptografie. Deze technologie zorgt er voor dat de privacy van de gebruikers kan worden gewaarborgd. Concreet betekent dit in de praktijk dat niet alleen de afkomst, maar ook de bestemming evenals de waarde van een transactie nooit openbaar zullen worden gemaakt. Dit zorgt er voor dat iedereen die zijn of haar privacy erg belangrijk vindt er goed aan doet om kennis te maken met Zcash. We stellen ze op deze pagina alvast aan u voor.

Kennismaking met Zcash

Zcash en haar ZEC-token verschenen op de markt op 28 oktober 2016. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat het team achter deze cryptovaluta op voorhand reeds enkele interessante investeerders had aangetrokken om hun project op te kunnen zetten. De eerste investeerders die er voor kozen om kapitaal in Zcash te investeren waren samen goed voor een waarde van zomaar even 3 miljoen euro. Voor deze investering kregen ze niet alleen een bepaald aantal ZEC-tokens, daarnaast ontvingen ze ook een rechtstreeks belang in de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van Zcash.

Een op privacy gefocuste cryptocurrency

De Zcash blockchain weet zich op verschillende manieren te onderscheiden ten opzichte van andere cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden. Uiteraard biedt ze in eerste instantie een decentraal netwerk waar financiële transacties op uitgevoerd kunnen worden welke onomkeerbaar zijn. De transacties die worden uitgevoerd met Zcash zijn uiteraard terug te vinden in de blockchain, maar de inhoud van die transacties wordt afgeschermd. Concreet zorgt dit er voor dat het niet mogelijk is om te achterhalen wie er precies bij de transactie betrokken is. Ook de waarde van de transactie kan niet worden achterhaald door derden. Dit maakt Zcash één van de betere privacy coins.

Zcash heeft er bewust voor gekozen om voor haar netwerk gebruik te maken van een unieke technologie ter bescherming van de privacy van haar gebruikers. Het gaat hierbij om de zogenaamde zk-SNARKs (zero-knowledge Succinct Non-interactive ARgument of Knowledge). Deze maakt het mogelijk om concreet te bewijzen dat een bepaalde transactie daadwerkelijk is uitgevoerd, maar dan wel zonder dat de inhoud er van ten grabbel wordt gegooid. Zcash werd in tegenstelling tot menig aantal andere cryptocurrencies niet op voorhand gemined. De eerste blok op de blockchain van Zcash werd dan ook gemined op datum van 28 oktober 2016.

De voordelen van Zcash

Van bij de lancering van Zcash was het duidelijk dat het team achter deze cryptovaluta een zeer duidelijke richting heeft bepaald. Privacy is vandaag de dag iets wat niet meer zo voor de hand liggend is als vroeger. Sterker nog, privacy bij financiële transacties is altijd al een niet onbelangrijk probleem geweest. Daarnaast is het zo dat er vaak wordt gepretendeerd dat bijvoorbeeld Bitcoin een digitale valuta is welke een optimale privacy biedt terwijl dat uiteraard niet het geval is. Alle data evenals de volledige inhoud van de transacties is immers perfect openbaar in de blockchain te raadplegen. Dit zorgt er voor dat Zcash voor een niet onaanzienlijke doelgroep een belangrijke meerwaarde met zich meebrengt. De voordelen van Zcash (ZEC) zijn in ieder geval de volgende:

  • Zcash heeft geen pre-mine gehad;
  • Er wordt gebruik gemaakt van de gerenommeerde zk-SNARKs technologie;
  • De inhoud van de transacties die met de ZEC-token worden gedaan is niet openbaar;
  • Eén van de bekendste en belangrijkste privacy coins op de cryptomarkt;

Zijn er ook nadelen aan Zcash verbonden?

Elke investering die gebeurt in cryptocurrencies brengt als nadeel met zich mee dat er niet onaanzienlijke risico’s aan verbonden zijn. Dit geldt ook voor Zcash. Cryptovaluta’s beschikken over een zeer volatiel karakter en daar vormt Zcash geen uitzondering op. Dit gezegd zijnde is er nog een extra potentieel nadeel om rekening mee te houden op het ogenblik dat u gaat investeren in Zcash. Het is namelijk eveneens zo dat privacy coins extra risicovol zijn.

Privacy coins zijn logischerwijs een doorn in het oog van overheden en toezichthouders. Het feit dat er financiële transacties mee uitgevoerd kunnen worden die nagenoeg volledig anoniem zijn gaat regelrecht in tegen de controlerende drang van deze instanties. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er op een zeker ogenblik in de toekomst actie tegen zal worden ondernomen. Hou hier rekening mee op het ogenblik dat u er aan denkt om te investeren in Zcash (ZEC).

Zcash (ZEC) kopen

Zcash kopen kan op verschillende manieren gebeuren. Bent u op zoek naar een mogelijkheid om te investeren in Zcash door gebruik te maken van een andere cryptocurrency? Dan dient u er voor te kiezen om gebruik te maken van een gespecialiseerde cryptocurrency exchange. U kunt op dit vlak een keuze maken uit (onder meer) de volgende opties:

  • Binance;
  • HitBTC;
  • Huobi Global;
  • Bitfinex;
  • OKEx;
  • Poloniex;

Het is echter ook mogelijk dat u gewoon met vers fiat-geld wenst in te stappen in Zcash. Ook deze mogelijkheid wordt door verschillende cryptocurrency brokers aangeboden. Op dit vlak is het dan ook mogelijk om te kiezen voor de diensten van onder meer de Nederlandse brokers:

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, bent u ook overtuigd van de bijzondere voordelen die zijn verbonden aan Zcash? Wilt u daarom ook graag investeren in deze cryptocurrency? In dat geval is dat mogelijk op de meest uiteenlopende manieren. Zowel met een andere cryptovaluta als met fiat-geld is investeren in de ZEC-token van Zcash absoluut perfect mogelijk.

Hoe veilig uw Zcash (ZEC) opslaan?

In eerste instantie kunt u er bij het kopen van Zcash (ZEC) voor kiezen om de tokens gewoon op te slaan op de exchange waarbij u ze heeft aangekocht. Het is echter belangrijk om deze tokens niet zomaar op de exchange te laten staan. Zorg er dan ook steeds voor dat u zelf (en niemand anders) houder bent van de privacy key van de ZEC-tokens. Dit is mogelijk door gebruik te maken van één van de hieronder aangegeven Zcash wallets.

In eerste instantie is het natuurlijk mogelijk om er voor te kiezen om gebruik te maken van de officiële Zcash Wallet. Dit is een desktop client die zich volledig richt op het opslaan van ZEC-tokens. Wilt u graag gebruikmaken van een desktop client, maar zou u graag meerdere cryptocurrencies in één en dezelfde applicatie willen kunnen opslaan? Dan kunt u er eveneens voor kiezen om te kijken naar bijvoorbeeld de Atomic Wallet. Voor mobiele gebruikers is het eveneens de moeite waard om te overwegen om de Jaxx wallet te installeren. Ook deze desktop client en mobiele applicatie biedt immers ondersteuning voor de ZEC-token van Zcash.

Bent u niet meteen een fan van software wallets? In dat geval is het ook altijd een mogelijkheid om te kijken in de richting van een hardware wallet. Het zal u als (potentiële) investeerder in Zcash op dit vlak goed doen om te horen dat zowel de Trezor One, de Trezor T als de Ledger Nano S en de Ledger Nano X ondersteuning bieden voor de ZEC-token.