Siacoin (SC)

Gecentraliseerde cloud platformen zoals met name Amazon en Dropbox zijn bijzonder populair, niet alleen onder bedrijven, maar ook onder particulieren die op zoek zijn naar een (extra) veilige manier om hun data op te kunnen slaan. Beide opslag platformen zijn echter gecentraliseerd en daar wil Siacoin nu een alternatief voor bieden. Siacoin heeft er dan ook voor gekozen om een gedecentraliseerd cloud opslag platform te ontwikkelen waarmee gebruikers over de volledige controle beschikken met betrekking tot hun persoonlijke data en privacy.

Uitgevonden op een hackathon in 2013

Voor de oorsprong van Siacoin moeten we terug in de tijd naar het jaar 2013. De cryptovaluta werd toen namelijk uitgevonden op een hackathon welke werd georganiseerd. Het waren uiteindelijk David Vorick evenals Luke Champine van Nebulous Inc. die verantwoordelijk waren voor het uitvinden van het platform.

Het hele idee achter Siacoin is natuurlijk fantastisch. Met hun platform zorgen ze er voor dat de gecentraliseerde server komt te verdwijnen. Het gevolg daarvan is dat de kostprijs voor het opslaan van de data aanzienlijk kan worden verlaagd. Een bijkomend voordeel is dat ook de privacy van de gebruikers een stevig duwtje in de rug krijgt. De data die wordt opgeslagen wordt immers verbonden aan speciale sleutels waar enkel en alleen de uploader de toegang tot heeft. Op deze manier zorgt men er voor dat de volledige controle wordt verlegd van de servers naar de gebruikers.

Automatische codering van opgeslagen data

Data welke wordt opgeslagen door middel van het Siacoin platform wordt uiteraard altijd automatisch gecodeerd. Dit gebeurt door middel van zogenaamde industrial-grade algoritmes. Dit zorgt in de basis reeds voor een uitstekende bescherming van de data, maar er is meer. Bovenop deze encryptie worden er immers eveneens versleutelde bestanden verspreid over verschillende nodes.

De SC token van Siacoin

De betalingen die worden uitgevoerd op het netwerk van Siacoin gebeuren uiteraard steeds door middel van de SC token die het bedrijf op de markt heeft gebracht. De manier waarop de betalingen worden uitgevoerd vormt een cruciaal onderdeel van de zogenaamde ‘Service Level Agreement’ of SLA. Het Siacoin platform maakt gebruik van smart contracts. Op het ogenblik dat er een smart contract is gecreëerd worden zowel de huurder als de host in een contract geplaatst.

De host zal de vergoeding van SC ontvangen zolang de data nog voor handen is waarvoor het contract in het leven is geroepen. Wie wil investeren in de SC token, dient er wel rekening mee te houden dat er geen hard cap is opgesteld. Dit  betekent in de theorie dat het aantal tokens die door Siacoin de wereld ingestuurd kunnen worden per definitie oneindig is.

De doelstelling van Siacoin

Siacoin heeft zichzelf als doel vooropgesteld om een gedecentraliseerd netwerk te creëren bestaande uit datacenters die samen niet alleen ’s werelds snelste, maar ook goedkoopste en meest veilige cloud-opslagplatform moeten weten te realiseren. Het bedrijf herkent de noodzaak om data centraal toegankelijk te hebben, maar wil de volledige macht terug in de handen van de gebruiker leggen. Hiermee wil het de concurrentie aangaan met grote namen zoals Amazon, Google en Microsoft.

Welke Siacoin wallet gebruiken?

Het bedrijf achter het Siacoin platform heeft er voor gekozen om speciaal voor de SC token een eigen wallet te creëren. Deze wallet luistert naar de naam ‘Sia-UI’ en is beschikbaar voor drie operating systems, namelijk Windows, macOS evenals Linux. Op moment van schrijven bestaat er nog geen mobiele Siacoin wallet.

Siacoin kopen

Ben je geïnteresseerd in het platform welke Siacoin in het leven heeft geroepen en zou je graag willen investeren in de SC token? In dat geval dien je er (op moment van schrijven) rekening mee te houden dat je hiervoor in de meeste situaties gebruik zal moeten maken van een internationale exchange. Op dit ogenblik is het een mogelijkheid om Siacoin aan te kopen via Bittrex evenals via LiteBit, HitBTC, Abucoins evenals Bisq, BITHOLIC en Poloniex. Het grootste volume voor deze altcoin wordt gerealiseerd op de Bittrex exchange.

Siacoin kopen met iDeal

De toegenomen populariteit van Siacoin is niet onopgemerkt voorbij gegaan. In het voorjaar van 2018 heeft de Nederlandse partij LiteBit er namelijk voor gekozen om Siacoin eveneens toe te voegen aan haar aanbod. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar dat wordt het wel wanneer we je vertellen dat op deze manier Siacoin kopen met iDeal mogelijk wordt gemaakt. Ben jij dus iemand die graag wenst te investeren in Siacoin met verse euro’s? Dan is dat bij LiteBit perfect mogelijk. Voor Belgische klanten wordt uiteraard ook de betaalmethode ‘Bancontact’ aangeboden.


Siacoin Links

  • SIA.tech (de officiële website van Siacoin)