Ethereum Classic (ETC)

Alles over Ethereum Classic (ETC) lees je op cryptobeginner.nlEén van de vaakst besproken gebeurtenissen binnen de cryptowereld heeft geleid tot op vandaag één van de belangrijkste cryprocurrencies op de markt. We hebben het dan uiteraard over de grote hack die plaats heeft gevonden in het jaar 2016 waarbij er zo’n slordige 50 miljoen dollar aan Ether buit werd gemaakt. Nadat de hack plaats had gevonden ontstond er verdeeldheid over hoe deze netelige kwestie nu precies moest worden aangepakt. Een groot deel van de community vond dat het wellicht aangewezen was om de code aan te passen en verder te gaan onder een nieuwe naam. Op deze manier zou men meteen de donkere bladzijde van de hack kunnen omdraaien en verder kunnen bouwen aan de toekomst. Een ander deel van de community vond dit niet nodig en wou de oorspronkelijke code behouden. Een hard fork was het resultaat en de eerste versie van Ethereum kreeg de naam Ethereum Classic.

Beniewd naar Ethereum Classic verwachting? Onze experts leggen het uit…..

De originele Ethereum

De inleiding van deze pagina maakt eigenlijk reeds duidelijk dat Ethereum Classic de oorspronkelijke, originele Ethereum blockchain is. Dit betekent echter niet dat ze op vandaag nog altijd de ‘officiële’ Ethereum is, in tegendeel. Het was namelijk de originele ontwikkelaar van deze cryptovaluta, namelijk Vitalik Buterin welke voorstelde om te forken en zo de hack ongedaan te kunnen maken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Buterin op vandaag betrokken is bij het gewone Ethereum en dus niet langer bij Ethereum Classic.

Wat lag er aan de basis van de hack bij Ethereum (Classic)?

Een significant deel van de oorspronkelijke community van Ethereum Classic heeft altijd volgehouden dat er niet echt iets mankeerde met de blockchain van Ethereum Classic zelf. De fout was dan ook terug te vinden in een complex smart contract dat hoorde bij een decentraal kapitaalfonds, beter bekend als de zogenaamde ‘DAO’. De aanvaller was er in geslaagd om calls te maken naar dat contract voor het overboeken van Ethers nog vooraleer dat smart contract was bijgewerkt met de nieuwe data. Dit alles zorgt er voor dat de blockchain eigenlijk precies zo werkte zoals de makers hadden omschreven. Dat was echter niet het geval voor het smart contract. De hack lag wel aan de basis van een belangrijk principieel conflict binnen de community van Ethereum (Classic).

Wat brengt de toekomst voor Ethereum Classic?

Het is inmiddels duidelijk dat Ethereum Classic de strijd met Ethereum inmiddels heeft verloren. Het nieuwe Ethereum is op moment van schrijven ’s werelds tweede grootste cryptocurrency. Bovendien beschikt de ETH-token over een aanzienlijk grotere waarde in vergelijking met de ETC-token. Dat is echter niet alles. Daarnaast raakte in december 2018 namelijk bekend dat het belangrijkste developerscollectief genaamd ‘ETCDev’ het noodgedwongen voor bekeken moest houden. Ze kreeg de financiering van haar activiteiten immers niet meer rond. Dit kan de toekomst van Ethereum Classic sterk hypothekeren. Het nieuws zorgde er bijvoorbeeld voor dat het werk aan de langverwachte ‘Emerald Wallet’ kwam stil te liggen. De toekomst van Ethereum Classic lijkt daarmee op z’n minst onzeker. Dit is iets waar investeerders in deze cryptovaluta beslist rekening mee dienen te houden.

Ethereum Classic kopen

Bent u iemand die gelooft in de toekomst van Ethereum Classic? In dat geval kunt u er op verschillende manieren voor kiezen om in deze cryptocurrency te investeren. Heel wat exchanges hebben er inmiddels voor gekozen om deze cryptovaluta in hun aanbod op te nemen. Het gaat hierbij niet alleen om Binance, maar ook om bijvoorbeeld OKEx, Huobi Global, HitBTC en Bitfinex. Het belangrijkste handelspaar voor Ethereum Classic is deze met de stablecoin Tether (USDT). Het valt op dat het volume van deze cryptocurrency netjes is verdeeld over een groot aantal verschillende exchanges. Bent u van plan om te investeren in Ethereum Classic, maar wilt u daar liever geen van uw andere cryptocurrency holdings voor gebruiken? In dat geval is het ook altijd nog een mogelijkheid om in te stappen met fiat-geld.

Ethereum Classic kopen met iDeal

Bent u van plan om als nieuwe investeerder in te stappen in Ethereum Classic? In dat geval is het natuurlijk ook altijd mogelijk om in te stappen met vers fiat-geld. Op de Nederlandse markt zijn er verschillende cryptocurrency brokers terug te vinden die deze mogelijkheid aanbieden. Het gaat hierbij in eerste instantie natuurlijk om LiteBit. Deze maakt het niet alleen mogelijk om te investeren in Ethereum Classic met iDeal, maar ook met een creditcard naar keuze. Wilt u toch liever gebruikmaken van de diensten van een andere cryptocurrency broker? In dat geval is het eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor partijen als AnyCoinDirect evenals Bitvavo. In ieder geval, ook op het ogenblik dat u wenst in te stappen in Ethereum Classic met fiat-geld behoort dat dus zeker en vast tot de mogelijkheden!

Veilig uw ETC-tokens opslaan

Op het ogenblik dat u een bepaalde investering heeft gedaan in Ethereum Classic is het altijd van belang om uw tokens op een veilige plaats te bewaren. U kunt nog gebruikmaken van zo’n veilige cryptocurrency exchange, het is altijd mogelijk dat deze wordt gehackt waardoor uw fondsen worden gestolen. Het spreekt voor zich dat dit een ramp zou betekenen, in het bijzonder op financieel vlak. U kunt dit echter voorkomen door uw tokens in een veilige wallet op te slaan waardoor u zelf de houder wordt van de private key. Enkele interessante wallets waar u voor Ethereum Classic gebruik van kunt maken zijn onder meer de volgende:

  • MyEtherWallet;
  • Jaxx Wallet;
  • Coinomi Wallet;

Een andere mogelijkheid waarover u beschikt buiten bovenstaande om uw ETC-token op te slaan is gebruikmaken van een hardware wallet. Zowel de Ledger Nano S als de Ledger Nano X als de verschillende Trezor wallets die op de markt zijn terug te vinden bieden ondersteuning voor deze cryptocurrency. In het bijzonder wanneer u wenst te investeren in Ethereum Classic voor de lange(re) termijn is uw aandeel wegzetten op een hardware wallet absoluut aan te raden. Zo kunt u zich op de meest optimale wijze indekken tegen het verlies van uw tokens. U moet er wel rekening mee houden dat er aan het aankopen van een hardware wallet uiteraard bepaalde kosten verbonden zijn. Voor kleine(re) investeerders is dit iets minder interessant.