Cryptobeginner.nl

Bitcoin wallets

Op het ogenblik dat u gaat investeren in Bitcoin en u bijgevolg houder wordt van een bepaalde hoeveelheid aan BTC-tokens spreekt het voor zich dat u gebruik zult moeten maken van een bepaalde wallet om uw tokens in op te slaan. Het is wat dit betreft belangrijk om er rekening mee te houden dat de ene Bitcoin wallet de andere niet is. Wij hebben op deze pagina in ieder geval heel wat interessante informatie verzameld over Bitcoin wallets zodat u precies weet waar u rekening mee dient te houden. In ieder geval, vooraleer u van een bepaalde wallet gebruik gaat maken is het steeds van belang om er rekening mee te houden dat de veiligheid van een dergelijke wallet voor uw portefeuille met Bitcoin van cruciaal belang is. Installeer dus zeker niet zomaar een bepaalde Bitcoin wallet wanneer u niet met absolute zekerheid kunt stellen dat deze honderd procent veilig is in gebruik. Gebruikmaken van een slechte wallet kan er namelijk voor zorgen dat uw volledige holdings met Bitcoin in gevaar zijn.

Wat zijn Bitcoin wallets precies?

Een Bitcoin wallet is een stukje software of hardware welke gebruikt wordt voor het beheren van de sleutels die zijn vereist om Bitcoin te kunnen ontvangen en versturen. Er wordt door een Bitcoin wallet één private key aangemaakt waarmee de ondertekening van uw transacties in Bitcoin kan gebeuren. De private key geeft u de volledige toegang over de tokens die u in beheer heeft. Let wel, het type Bitcoin wallet waar gebruik van wordt gemaakt is bepalend voor de partij die de private keys in bezit heeft. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een online wallet voor het opslaan van uw BTC-tokens? In dat geval zult u er rekening mee moeten houden dat u niet zelf de beheerder bent van de private key. Deze staat immers bij de partij die de online wallet heeft uitgegeven.

Welke Bitcoin wallets bestaan er precies?

U kunt vandaag de dag kiezen voor tal van verschillende Bitcoin wallets. Het type wallet waar u uiteindelijk voor zult kiezen is niet alleen afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, maar zal ook altijd deels gebaseerd zijn op de inhoud van uw Bitcoin portefeuille. Enkele mogelijkheden waarover u beschikt voor het opslaan van uw BTC-tokens zijn in ieder geval de volgende:

  1. Een software wallet (zowel voor desktops als voor mobiele toestellen);
  2. Een hardware wallet;
  3. Een paper wallet;
  4. Een online wallet;

Elk type Bitcoin wallet beschikt over diens eigen, specifieke voor- en nadelen. Een paper wallet was lange tijd bijzonder populair, maar door de jaren heen heeft haar reputatie toch rake klappen te verduren gekregen. De meest veilige optie van allemaal wordt wellicht geboden door gebruik te maken van een hardware wallet. Echter is het dan wel van belang dat uw portefeuille voldoende groot is om het aankoopbedrag te rechtvaardigen. Bovendien geldt ook voor een hardware wallet dat deze ten allen tijde up 2 date moet worden gehouden om potentiële veiligheidsrisico’s het hoofd te kunnen bieden.

Bekende en populaire Bitcoin desktop wallets

Bijzonder veel mensen kiezen er voor om voor het opslaan van hun Bitcoin gebruik te maken van een zogenaamde desktop wallet. Het betreft hier een stukje software welke op een desktop kan worden geïnstalleerd en de private keys lokaal opslaat. Dit kan een interessant type wallet zijn om gebruik van te maken, zolang je er maar voor zorgt dat het systeem niet is geïnfecteerd met bijvoorbeeld spyware of virussen. Daarnaast spreekt het voor zich dat het aansluiten van het systeem op het internet ook altijd potentiële dreigingen met zich meebrengt. In ieder geval, bekende Bitcoin desktop wallets waar u gebruik van zou kunnen maken zijn de volgende:

  1. De Bitcoin-QT of Bitcoin Core wallet;
  2. De Bitcoin Knots wallet;
  3. De Armory wallet;
  4. De mSIGNA wallet;
  5. De Electrum wallet;
  6. De Exodus wallet;

Het merendeel van de mensen die er voor kiezen om een Bitcoin wallet op hun desktop te installeren maken gebruik van de Bitcoin Core wallet. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het hierbij gaat om een volledige Bitcoin-client welke de ruggengraat vormt van het Bitcoin netwerk. Ze staat er om bekend een uitstekende mate aan bescherming, privacy evenals stabiliteit te bieden. Dit gezegd zijnde zijn er ook nadelen aan deze Bitcoin wallet verbonden. Niet alleen is ze minder gebruiksvriendelijk in vergelijking met een aantal alternatieven die op de markt zijn terug te vinden, daarnaast neemt ze ook een grote hoeveelheid aan opslagruimte in beslag.

Hardware wallets met ondersteuning voor Bitcoin

Wilt u er echt zeker van kunnen zijn dat uw Bitcoin op de meest optimale manier wordt beschermd? Bent u bovendien een investeerder die in Bitcoin zit voor de lange termijn? In dat geval is het altijd de moeite waard om voor het opslaan van uw BTC-tokens te kijken in de richting van een hardware wallet. Door de jaren heen zijn er verschillende van deze systemen op de markt verschenen. Hardware wallets zijn specifiek ontworpen om cryptocurrencies (in dit geval dus Bitcoin) op, op te slaan waardoor ze de meest optimale beveiliging kunnen bieden.

Een nadeel welke is verbonden aan het gebruik van een hardware wallet voor het opslaan van uw BTC-tokens is terug te vinden in de kostprijs waar dergelijke toestellen over beschikken. Daar waar een gewone software of desktop wallet gratis kan worden gedownload geldt voor een hardware wallet dat u dit toestel moet aankopen. De kostprijs van zo’n toestelletje kan (afhankelijk van de gekozen versie) ook behoorlijk uiteenlopend zijn. Enkele mogelijkheden op vlak van hardware wallets voor Bitcoin waar u voor kunt kiezen zijn in ieder geval:

De Ledger Nano S;
De Ledger Nano X;
De Trezor One;
De Trezor T;

U dient altijd voor uzelf de afweging te maken welk type van Bitcoin wallet nu precies voor u het meest interessant is. Heeft u bijvoorbeeld slechts een zeer beperkte hoeveelheid aan Bitcoin? In dat geval zult u het aankoopbedrag van een hardware wallet wellicht willen vermijden. Bent u echter eigenaar van een omvangrijke portefeuille met BTC-tokens waardoor deze een stevige waarde vertegenwoordigt? In dat geval is het aankopen van een hardware wallet voor het opslaan van uw BTC-tokens zeker en vast het overwegen meer dan waard.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!