Cryptobeginner.nl

Bitcoin versus altcoins 

Sinds de lancering van Bitcoin in het jaar 2009 heeft de cryptomarkt een niet onaanzienlijke evolutie doorgemaakt. Naast ‘s werelds eerste cryptocurrency zijn er tegenwoordig dan ook heel wat zogenaamde altcoins op de markt terug te vinden. Enkele bekende namen van dergelijke altcoins zijn met name Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) en Dash (DASH). In welke mate is het voor investeerders nu interessant om buiten Bitcoin ook te kijken in de richting van dergelijke altcoins? Wij gaan er op deze pagina graag uitgebreid op in wat Bitcoin versus altcoins nu precies is.. 

Bitcoin, vertrouwen in de nummer één cryptocurrency

Bitcoin is ‘s werelds eerste, echte cryptocurrency. Dit betekent dat ze kan rekenen op heel wat vertrouwen vanuit de community. Op het ogenblik dat u er voor kiest om te beginnen met het aanleggen van een portefeuille in cryptocurrencies is het dan ook steeds een vereiste om daar op z’n minst een klein stukje Bitcoin in op te nemen. Sterker nog, dit geldt eigenlijk ook voor gewone beleggers. Door een stukje van het beschikbare kapitaal te investeren in Bitcoin is het namelijk voor beleggers mogelijk om een extra mate aan diversiteit in te bouwen in hun beleggingsportefeuille. Let op, dit betekent niet dat er geen risico’s zijn verbonden aan investeren in Bitcoin. De prijs van de BTC-token kan namelijk zowel  explosief stijgen als dalen. Elke investering in Bitcoin brengt dan ook een zeker risico met zich mee.

Bitcoin versus altcoins

Over welk potentieel beschikken altcoins? 

Ondanks het feit dat Bitcoin dus duidelijk kan rekenen op een aanzienlijk vertrouwen betekent dit niet dat we het potentieel van bepaalde altcoins moeten onderschatten. Tijdens en in de nasleep van de crypto bubbel van 2017 zijn er echter heel wat projecten op de markt verschenen die over geen concreet toepassingsvlak beschikten. Het is de algemene verwachting dat het volume in deze projecten naarmate de tijd zal vorderen in die mate zal afnemen dat ze zullen gaan afvallen. Dit betekent dat het altijd van cruciaal belang is om na te gaan wat het potentieel van een bepaalde altcoin is vooraleer er in te investeren. 

Verschillende altcoins die op de markt zijn terug te vinden herbergen echter een bijzonder potentieel. Zij beschikken in de praktijk dan ook over een werkend platform welke in het dagelijkse leven een structurele meerwaarde met zich mee kan brengen. Wel is het van belang om er bij stil te blijven staan dat altcoins onderling vaak af te rekenen krijgen met een stevige concurrentie. Kijk op dit vlak maar eens naar Ethereum en TRON welke beiden eigenlijk min of meer hetzelfde segment van de markt aanspreken. Vooraleer te investeren in altcoins is het dan ook altijd van cruciaal belang om goed uw huiswerk te maken!

Wisselwerking tussen Bitcoin en altcoins 

Bovenstaande informatie laat op het eerste zicht vermoeden dat Bitcoin en de verschillende altcoins op de markt in principe los staan van elkaar. Dat is niet helemaal correct. In de praktijk is het zo dat een bullrun van Bitcoin vaak ook de altcoins de hoogte in stuwt. Een mooi voorbeeld op dit vlak vond plaats aan het einde van het jaar 2017 wanneer de hele cryptomarkt een enorme boost kreeg. De prijs van Bitcoin steeg op dat moment richting een waarde van boven de 19.000 dollar waarna nagenoeg alle altcoins ook een aanzienlijke opwaardering in waarde kregen. Dit is ook niet de enige link tussen Bitcoin en altcoins. 

Naast bovenstaande is het zo dat er ook een duidelijke connectie bestaat tussen Bitcoin en bijvoorbeeld de USDT-token van Tether. Dit is het gevolg van het feit dat een groot deel van het volume dat door Bitcoin gaat mogelijk wordt gemaakt door handelsparen met de USDT-token. Een andere connectie die bestaat tussen Bitcoin en altcoins heeft betrekking tot diens kleine broertje ‘Litecoin (LTC)’. Daar waar Bitcoin door de community wordt bestempeld als het “goud van de cryptomarkt” wordt er naar Litecoin verwezen als het “zilver van de cryptomarkt”. Het mag dan ook duidelijk zijn, het is zeker niet zo dat Bitcoin volledig los staat van de verschillende altcoins die deel uitmaken van de cryptomarkt.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!