Cryptobeginner.nl

Waarom zou ik beginnen met bitcoin en niet met goud?

Deze vraag zal vreemd klinken voor elke nieuwe crypto beginner. Waarom wordt bitcoin met goud vergeleken? Hoe kan men stellen dat fysiek goud vergelijkbaar is met een digitale cryptocurrency zoals bitcoin?

In de eerste plaats, heeft dit te maken met het feit dat bitcoin’s ontwerp geinspireerd is op de werking van goud. Het wordt beschouwd als een verbeterde digitale iteratie van goud. Zeg maar, goud 2.0 voor het digitale informatietijdperk. Deze visie wordt gedeeld door vele vooraanstaande vermogenbeheerders waaronder Stanley Druckenmiller en Paul Tudor Jones. Inderdaad, het beginnen met het kopen van bitcoin bij bijvoorbeeld Bitvavo is geen domme zet, het slimme geld is al sinds 2020 actief begonnen met het accumuleren van bitcoin. Dit heeft veel te maken met het feit dat het monetaire beleid van de centrale banken volledig er op gericht is om de economie en de beurzen overreind te houden. Hiervoor worden biljoenen dollars en euro’s geprint die uiteindelijk inflatierisico’s inhouden. Verder wordt de rente kunstmatig laag en zelfs negatief gehouden. Een vermogen beheren en behouden wordt in dit monetaire klimaat bijna onmogelijk. Vandaar dat er voor schaarse activa wordt gekozen zoals vastgoed, kunst en natuurlijk goud. Hier wordt nu bitcoin als een nieuwe schaarse beleggingsklasse aan toegevoegd.

Echter om te stellen dat het gaat om een keuze tussen goud of bitcoin gaat te ver. In dit opzicht kunnen we kijken naar de houding van de Canadese mijnbouwmiljardair Frank Giustra. Hij pakt uit over bitcoin en goud in een flitsend interview met Stansberry Research.. Zijn simpele formule is: wil je rustig slapen kies je voor goud; wil je kans op een gigantische waardestijging kies je bitcoin. Goud is er al 3000 jaar en heeft nog nooit gefaald. Bitcoin komt pas net kijken. Ook wijst Guistra erop dat centrale banken hun uiterste best zullen doen bitcoin te ondermijnen. “Onderschat nooit de macht van de overheid”, aldus Frank Guistra. Goud kopen is de meest veilige belegging die in feite door de centrale banken wordt aangehouden als een reserve asset. Hieronder kun je de video bekijken over Guistra’s mening over goud en bitcoin:

https://www.youtube.com/watch?v=9rf_fdKw7BE

Banco de Venezuela verplicht om ‘Petro’ coin te accepteren

Banco de Venezuela verplicht om de Petro coin te accepteren

De president van Venezuela ‘Nicolas Maduro’ heeft de grootste en belangrijkste bank van diens land opgedragen om de nationale cryptocurrency de ‘Petro’ coin te accepteren. Concreet betekent dit dat de ‘Banco de Venezuela‘ in al haar vestigingen de digitale currency moet accepteren. Het nieuws werd bekend gemaakt door het Financiële Ministerie van het land. De Petro zou een door olie, gas en goud gedekte cryptocurrency moeten zijn. In de praktijk is het evenwel zo dat er een waas van mysterie heerst rond de cryptovaluta. Ook over de betrouwbaarheid er van bestaan ernstige twijfels. Het is bovendien duidelijk dat de Venezolaanse president de digitale currency zoveel mogelijk wil pushen om op die manier een interessant(er) alternatief te kunnen bieden voor de noodlijdende bolivar munt. 

Genationaliseerde bank 

De ‘Banco de Venezuela’ is een genationaliseerde bank. Bijgevolg kan men eigenlijk niet anders dan de vraag van de president van het land in te willigen. Het nieuws dat de bank verplicht werd om de Petro (PTR) te accepteren werd ook bekend gemaakt op een evenement welke werd gehouden ter ere van de tiende verjaardag van de nationalisatie van de bank. 

Sowieso kan er worden vastgesteld dat er de laatste tijd heel wat extra nieuws naar buiten komt over de Petro. Zo raakte vorige maand nog bekend dat er een investering is gedaan van zomaar even 924 miljoen bolivars (omgerekend zo’n 92,5 miljoen dollar volgens de koers op dat moment) in de ‘Digital Bank of Youth and Students’. Het doel van deze investering was om één miljoen Petro wallets te openen voor de jeugd van het land. In een reactie liet José Angel Alvarez, de president van de ‘National Cryptocurrency Association’ van Venezuela alvast het volgende optekenen: 

“Het mag dan misschien wel een gewaagde beslissing zijn om te evolueren richting een hybride economie, in de huidige marktomstandigheden is het een juiste beslissing. Door banken te verplichten om de Petro te accepteren wordt er in ieder geval voor gezorgd dat er een concurrerende werking ontstaat tussen enerzijds de gewone valuta van het land en anderzijds de officiële cryptocurrency”. 

Cryptocurrency in strijd tegen Amerikaanse sancties 

De Petro (PTR) werd door president Maduro ingevoerd omwille van verschillende redenen. In eerste instantie moet ze een stabieler en financieel interessanter (en veiliger) alternatief vormen voor de bolivar, de nationale munt van Venezuela. Van deze munt is bekend dat ze wordt geplaagd door hyperinflatie met alle gevolgen van dien. Toch is dit niet de enige reden waarom de Petro coin werd ingevoerd. De invoering van de nationale cryptocurrency moet immers ook helpen om een antwoord te bieden op de sancties welke aan het land zijn opgelegd door de Verenigde Staten. President Trump heeft er eerder, namelijk in maart van dit jaar in ieder geval reeds voor gekozen om Amerikaanse burgers te verbieden om te investeren in de Petro. 

Vragen over dekking blijven bestaan 

Zoals eerder in dit nieuwsbericht reeds aangegeven is het zo dat er ernstige vragen bestaan rond de mate waarin de Petro daadwerkelijk is ingedekt zoals wordt voorgesteld. Officieel is de cryptocurrency immers zowel ingedekt door olie, gas als goud, maar in de praktijk zijn daar tot op vandaag nog geen sluitende bewijzen voor geleverd. Dit gecombineerd met de twijfelachtige reputatie waar Venezuela over beschikt zorgt er voor dat het eigenlijk niet wordt aangeraden om in de Petro coin (PTR) te investeren. Voor inwoners van Venezuela zou het gebruik van de digitale munt evenwel een potentieel interessante oplossing kunnen betekenen.

“Portugese banken hebben geen legale basis om Bitcoin transacties te beperken”

"Portugese banken hebben geen legale basis om Bitcoin transacties te beperken"

Recent verschenen berichten in de media die stelden dat Portugal er aan denkt om investeerders in Bitcoin en andere cryptocurrencies te gaan belasten. Op deze manier zouden dergelijke investeringen ‘eerlijker’ worden in vergelijking met klassieke beleggingen. De Portugese waakhond DECO heeft nu echter gereageerd met de stelling dat Portugese banken over geen enkele legale basis beschikken om Bitcoin gerelateerde transacties te beperken. Dit betekent dat de Portugese tak van de Spaanse bank Santander, namelijk Banco Santander Totta in strijd handelt met de wet. Zij heeft er namelijk eerder reeds voor gekozen om transacties komen vanaf verschillende cryptocurrency exchanges te blokkeren.

Geblokkeerde betalingen vanaf populaire exchanges

Banco Santander Totta heeft recent bekend gemaakt dat het niet langer betalingen accepteert komende van enkele van ‘s werelds populairste exchanges. Het gaat hierbij onder meer om Coinbase en Bitstamp. Een medewerker van Banco Santander Totta liet zelfs uitschijnen dat de bank zo ver zou gaan om een interne blok op te werpen voor betalingen die afkomstig zijn van de IBAN van onder meer Coinbase. Als reactie op deze handeling hebben verschillende klanten er voor gekozen om een andere bank op te zoeken. Andere klanten lieten het er niet bij en schakelden DECO in, een Portugese consumentenorganisatie.

Het ontbreken van een legale basis

Een artikel welke door DECO werd gepubliceerd op haar website stelt duidelijk het volgende: “De blokkade van Santander die wordt opgeworpen tegen internationale interbank transfers met betrekking tot bankrekeningen die zijn verbonden aan cryptocurrency exchanges wordt door geen enkele legale basis ondersteund.” In het artikel van DECO staat bovendien ook te lezen dat de Portugese centrale bank haar standpunt herhaalt om betalingen in Bitcoin niet te accepteren. Ze benadrukt dat de cryptovaluta moet aanzien worden als een uiterst risicovolle investering. In een reactie van Banco Santander Totta stond te lezen dat de bank niet van plan is om haar blokkade stop te zetten. Bovendien stelde de bank dat ze alle mogelijkheden toepast die binnen haar bereik liggen en door de toezichthoudende organisatie zijn aangereikt. We zijn benieuwd wat de Portugese banken met deze informatie gaan doen.

Santander lanceert app met Ripple betalingen in 4 landen

Santander lanceert app met Ripple betalingen in 4 landen

De Spaanse bank Santander heeft bekend gemaakt dat het in het eerste kwartaal van dit jaar een applicatie zal lanceren welke betalingen met Ripple mogelijk maakt voor retailklanten. Wanneer de app volgens planning inderdaad tijdens het eerste kwartaal wordt gelanceerd zal het, het eerste grootschalige blockchain project zijn welke door retailklanten kan worden ingezet.

Dat er plannen waren voor een dergelijke app raakte eerder reeds bekend, maar tot op dit ogenblik leek er nog niets concreet. Het was Finextra die in eerste instantie melding maakte van het project. Uit het eerder gelanceerde financiële rapport van Santander viel nu echter ook af te lezen dat de app er komt. Ze wordt voorgesteld als een mogelijkheid om in ‘3 klikken en 40 seconden’ internationale betalingen uit te kunnen voeren.

Distributed Ledger Technologie

In een reactie liet Santander het volgende optekenen; “We verwachten één van de eerste, globale banken te worden die er voor kiezen om op Distributed Ledger Technology gebaseerde betalingen voor individuen mogelijk te maken”. Vervolgens werd er nog fijntjes verwezen naar het feit dat de bank een complete transparante houding wil hanteren met betrekking tot de bankkosten evenals de mogelijke wisselkoersen die van toepassing zijn bij internationale betalingen. De applicatie zal (in eerste instantie) beschikbaar worden gesteld in vier landen. Het gaat hierbij om Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Polen.

Lancering na testperiode van 18 maanden

De lancering van de Ripple applicatie komt er zeker niet zonder voorafgaand onderzoek. Sterker nog, Santander heeft laten optekenen dat ze gedurende een termijn van 18 maanden het gebruik van de app intern heeft getest. Zo werd ze onder meer ingezet voor het uitvoeren van betalingen met Apple Pay en dat voor bedragen variërend van 10 tot 10.000 pond. Inmiddels heeft ook Brad Garlingihouse van Ripple via social media laten weten dat de Standander app inderdaad in de planning staat voor lancering tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Foto: © Santander

Franse bankier Société Générale geeft euro-obligatie in Ethereum uit

Societe Generale geeft euro-obligatie in Ethereum uit!

Het blockchain-virus lijkt de Franse bankgigant Société Générale te hebben bereikt tot een punt dat zij blijkbaar serieus werk gaan maken van blockchain en crypto. Iets meer dan een jaar geleden onthulde de op twee na grootste bank van Frankrijk, activa een op blockchain gebaseerd handelsplatform voor al haar zakelijke klanten: het platform we.trade. Nu heeft Société Générale ook nog een ander gebruik voor blockchain technologie gevonden: de uitgifte van obligaties.

In een verklaring heeft deze geldreus bekendgemaakt dat haar obligatie-eenheid, Société Générale SFH, haar eerste gedekte obligatie op de blockchain van Ethereum ter waarde van meer dan $ 110 miljoen heeft uitgegeven. Deze security-tokens zijn door Fitch en Moody’s bekroond met een drievoudige A-rating.

Société Générale: Sneller en goedkopere obligatie uitgifte

Volgens de verklaring was dit een experiment gericht op het ontwikkelen van ‘nieuwe digitale kapitaalmarkt activiteiten’. Eén van de voordelen die Société Générale verwacht te verkrijgen uit de uitgifte van obligaties op een blockchain, is onder meer ‘schaalbaarheid van producten en het verkorten van de uitgiftetijd’.
Bovendien zal de transparantie en vertrouwen worden verbeterd, de kosten zullen worden verlaagd en het aantal tussenpersonen wordt verminderd.
Hoewel de security-tokens worden ondersteund door een bepaalde activa, blijven ze op de balans van deze grote geldschieter. Het test-project werd geleid door een interne startup, bekend als ‘Société Générale FORGE’.

De uitgifte van obligaties op de Ethereum blockchain niet langer ‘nieuw’

Obligatie-uitgifte op een blockchain door financiele-instellingen en regeringen heeft in het verleden misschien grote problemen opgeleverd. Dat is momenteel niet meer aan de orde. In de toekomst zal de acceptatie-graad van op blockchain-gebaseerde ‘open finance’ naar verwachting nog veel sneller gaan groeien.
Als bewijs hiervan rapporteerde de Asia Times dat Afghanistan en Tunesië bezig zijn met het voorbereidende werk om Bitcoin-obligaties uit te geven. In een interview heeft de president van de Centrale Bank van Afghanistan, Khalil Sediq, toegegeven dat ze overwegen om een lening van $ 5,8 miljard uit te schrijven op een crypto-obligatie. Dit werd onthuld tijdens een IMF- en Wereldbank-evenement in Washington.

Daarnaast onthulde de gouverneur van de centrale bank van Tunesië, Marouane El Abassi, dat er een werkgroep is opgericht voor onderzoek naar uitgifte van leningen op de blockchain. Dit is met het oog op de uitgifte van een toekomstige Bitcoin-obligatie.

Eerste wereldwijde Ethereum blockchain obligatie

Vorig jaar april lanceerde de Wereldbank een op blockchain gebaseerde lening die is uitgeschreven om ongeveer $ 77 miljoen (tot $ 110 miljoen) op te halen. In het project werd de Commonwealth Bank of Australia door de Wereldbank gekozen als de begeleidende bank van de obligatie.

Zo langzaam aan, komt dus ook het bankwezen langzaam uit de schulp met betrekking tot gebruik van de blockchain. Zij zien uiteindelijk ook in dat deze manier, voor het plaatsen van leningen, erg veel (financiële) voordelen met zich meebrengt. De enige die blijkbaar nog achter blijft lopen is de politiek met regelgeving welke dit soort financierings-mogelijkheden qua wetgeving toestaan. Maar zoals de General Manager van de IMF- en Wereldbank tijdens het evenement in Washington al uitsprak dat ‘crypto aan het systeem aan het schudden is’, lijkt het erop dat ook de politiek zich bewust begint te worden van het feit dat cryptocurrencies een blijvende zaak zullen zijn. Er lijkt dus vooruitgang te zitten in de denkwijze en het handelen van ‘de oude wereld’……

Hof bepaalt dat Braziliaanse exchange ‘Bitcoin Max’ bankrekening mag behouden

Hof bepaalt dat Braziliaanse exchange 'Bitcoin Max' rekening mag houden

De Braziliaanse cryptocurrency exchange ‘Bitcoin Max’ heeft voor de rechter de zaak gewonnen om zijn betaalrekening bij Banco Santander te behouden. Volgens de president van de rechtbank heeft de bank niet voldaan aan haar verplichtingen om de crypto-exchange vooraf op de hoogte te stellen van de sluiting van de bankrekening.

Afsluiten van bankrekening als onwettig beschouwd

De beslissing werd genomen door rechter Geilza Fátima Cavalcanti Diniz van de 3e burgerlijke rechtbank van de hoofdstad Brasilia. Het bevestigde het bevel dat in september 2018 al werd verleend aan de crypto-exchange van rechter Ana Catarino, van de 8e federale arrondissementsrechtbank. Dit alles is beschreven door ‘Portal do Bitcoin’. Bitcoin Max, een niet in Brazilie gevestigde exchange, startte in augustus een rechtszaak tegen Santander, nadat hun account zonder enige ingebrekestelling was gesloten.

Rechter Cavalcanti Diniz verklaarde vorige zomer dat ‘afsluiting van de rekening in handen is van de financiële instelling volgens de normen vastgelegd in artikel 10 van Resolutie 2.025 / 93 van de Centrale Bank van Brazilië (Bacen)’. Nu heeft zij de ontbinding van het contract door de beklaagde Santander als onwettig beschouwd, omdat er geen bewijs was dat de eiser, Bitcoin Max, op de hoogte was gesteld van de sluiting van zijn rekening. Volgens dezelfde resolutie van Bacen kunnen banken accounts alleen beëindigen na schriftelijke kennisgeving aan de rekeninghouder.

De cryptocurrency exchange heeft zijn vordering tot vergoeding van morele schade ook ongegrond verklaard. De rechter zei dat de sluiting van hun account op zich geen schending van persoonlijke rechten is. Ze merkte ook op dat de zaak niet moet worden behandeld volgens de consumentenwetgeving, aangezien de bankrekening werd gebruikt om zakelijke activiteiten te voeren.

Santander beschuldigd van misbruik van rechten

Bitcoin Max’s advocaat Leonardo Ranna legde de beslissing van de rechter als volgt uit: “Aanvankelijk dacht de rechter dat de bank de overeenkomst kon beëindigen en de rekening kon sluiten. Maar wat er gebeurde, was dat we in de loop van de procedure betoogden dat de bank de resolutie van de Centrale Bank niet zou hebben opgevolgd, want die vereist dat zij een voorafgaande kennisgeving doet en een plausibele reden voor de beëindiging van de rekeningovereenkomst opgeeft.”

De rechter begreep hieruit, voegde Ranna eraan toe, dat Santander zijn rechten heeft misbruikt omdat het geen aandacht schonk aan wat is voorgeschreven in de Bacen-resolutie. Maar hij benadrukte ook dat de uitspraak ‘geen melding maakte van het feit dat Braziliaanse banken een operatie organiseren om de rekeningen van alle bedrijven die met cryptocurrencies werken te sluiten’. Hij drong erop aan dat hiermee rekening had moeten worden gehouden, omdat er bewijs is dat dit wel is gebeurd.

De meest recente beslissing komt nadat een rechtbank in Rio de Janeiro recent heeft geoordeeld in het voordeel van een andere Braziliaanse crypto-exchange, Mercado Bitcoin, in een zaak over de sluiting van één van haar betaalrekeningen. Hij wees een hoger beroep af dat door Banco Sicoob was ingediend tegen de beslissing van een districtsgerechtshof om het handelsplatform in staat te stellen zijn rekening open te houden. In dit geval drong de rechter erop aan dat er een gegronde reden moest zijn om een rekening te sluiten die de bank niet had verstrekt.

Bitcoin, en cryptomunten in het algemeen, zijn dus nog in een aardig gevecht gewikkeld met de gevestigde orde, die zich niet 123 zullen laten verslaan. Waar staan crypto en banken over 5 jaar?

Stopt BinckBank Bitcoin-futures in de koelkast?

BinckBank stopt Bitcoin-futures in koelkast

BinckBank heeft eerder aangekondigd dat het net als verschillende andere partijen ook zou overgaan tot het aanbieden van Bitcoin-futures. Inmiddels bereikte ons echter het nieuws dat de beleggersbank hier nu toch vanaf ziet. In een verklaring heeft BinckBank te kennen gegeven dat het, het advies van de AFM volgt dat beleggers die een deel van hun kapitaal willen investeren in Bitcoin zich goed bewust dienen te zijn van de potentiële risico’s die er aan verbonden zijn. Bovendien moeten ze zich uiteraard ook verdiepen in de kosten die gepaard gaan met bijvoorbeeld een belegging in Bitcoin-futures.

In navolging van bovenstaande verklaarde een woordvoerder van BinckBank dat ze er vanwege de hoge kostprijs evenals de complexiteit van Bitcoin-futures niet meer zo van overtuigd zijn dat dit een voldoende interessant beleggingsproduct is voor de (kleine) particuliere belegger. Wel heeft de beleggersbank aangegeven te gaan bekijken of het binnen korte termijn Bitcoin-futures kan aanbieden aan haar professionele beleggers.

 

JP Morgan komt met eigen ‘JPM Coin’

JP Morgan komt met eigen JPM Coin

JP Morgan zal als eerste Amerikaanse bank ooit een eigen cryptocurrency lanceren. Dit nieuws werd de wereld ingestuurd door CNBC. Dit nieuws kan op z’n zachtst gezegd als erg verrassend worden aanzien. Dit niet in het minst omdat ‘Jamie Dimon‘, de CEO van JP Morgan Chase zich in het verleden reeds meermaals zeer negatief heeft uitgelaten over cryptocurrencies en Bitcoin. De JPM Coin wordt een token die zal worden ingezet voor grootschalige transacties. De token zal bovendien worden gebruikt binnen het netwerk van JP Morgan met haar bestaande klanten. Bovendien werd eveneens bekend gemaakt dat de token een directe link zal hebben met de Amerikaanse dollar. Het is dan ook zo goed als zeker dat het zal gaan om een zogenaamde stablecoin.

Wellicht geen listing op exchanges

Bovenstaande geeft reeds aan dat de JPM Coin wellicht in het bijzonder en uitsluitend zal worden ingezet binnen het platform van JP Morgan. Het lijkt dan ook niet de bedoeling te zijn dat de coin aan de massa zal worden aangeboden. Ook een listing op de bekende cryptocurrency exchanges lijkt er dan ook wellicht niet in te zitten. In principe spreekt het voor zich dat elke partij over de mogelijkheid beschikt om een blockchain met een bijbehorende cryptovaluta te creëren. Dit gezegd zijnde is het echter zo dat de coin van JP Morgan aan verschillende, specifieke eisen moet weten te voldoen. Zo moeten er niet alleen razendsnel transacties uitgevoerd kunnen worden, daarnaast moet er ook nog eens sprake zijn van een verzekering tegen volatiliteit.

Nog geen exacte technologie bekend gemaakt

Tot dusver heeft JP Morgan nog geen concrete informatie bekend gemaakt met betrekking tot de technologie achter de token. Bovendien is het ook nog niet bekend of ze gebruik zal gaan maken van één van de publiekelijk beschikbare blockchains die er op de markt zijn terug te vinden. Umar Farooq, het hoofd van blockchain projecten bij JP Morgan is aangesteld als verantwoordelijke voor de creatie van de gespecialiseerde asset. Het is de bedoeling van JP Morgan om een oplossing te realiseren voor het uitvoeren van directe betalingen waarbij de gelden ook meteen beschikbaar zijn zonder dat ze door de verschillende banksystemen moeten worden gestuurd.

Niet in zee met Ripple of Stellar

In principe zijn er op de markt reeds verschillende cryptocurrencies terug te vinden die zich specifiek richten op de realisatie van een systeem voor cross-border payments. Het gaat hierbij natuurlijk om de gecentraliseerde cryptovaluta XRP (van Ripple) evenals de XLM-token van Stellar. Het belangrijkste probleem voor een partij als JP Morgan is wellicht dat beiden er om bekend staan op dit ogenblik over een hoge volatiliteit te beschikken. Het spreekt voor zich dat dit een eigenschap is welke JP Morgan graag koste wat het kost zal willen voorkomen.

Een bijzondere gebeurtenis in cryptoland

Hoe je het ook draait of keert en hoe het project er uiteindelijk precies uit zal komen te zien, het feit dat een partij als JP Morgan er voor kiest om uit te pakken met een eigen cryptovaluta biedt voor de markt in haar totaliteit een interessant perspectief. Het is nu vooral uitkijken naar het moment waarop er meer nieuws zal worden bekend gemaakt.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!